Cronici Înapoi

Stagiunea de Marți seară - 24 noiembrie 2015

Publicat: miercuri, 25 Noiembrie 2015 , ora 12.19

În 24 noiembrie, pianistului Cătălin Răducanu a înscris a doua sa apariție în Stagiunea de marți. S-a mai aflat pe afișul Filarmonicii "George Enescu" și în 2013, cu un program tot atât de ambițios ca și cel de aseară. Între timp, Cătălin Răducanu a ajuns în anul patru la Universitatea Națională de Muzică, studiază, în prezent, cu Viniciu Moroianu și a mai adăugat palmaresului său încă două premii la Concursul Mihail Jora și Festivalul Muzicii Maghiare. Vă spuneam că tânărul muzician s-a încumetat la un program dificil, cuprinzând două sonate din creația lui Franz Schubert și Serghei Porkofiev, urmate de Fantezia în Do major de Robert Schumann. Despre preferințele sale muzicale din seara de 24 noiembrie, Cătălin Răducanu a aprecizat:


«Schubert este clasic dar cu influențe romantice. M-am gândit să-l pun pe Prokofiev pentru a crea un contrast pe măsură și pentru a fi ceva puțin șocant. Prokofiev îmi vine destul de bine ca stare de spirit.»

Ce sentimente ați vrut să transmiteți publicului din sală?

«Multă căldură, bucurie. La Schubert, în partea întâi, am vrut să transmit un sentiment de moralitate, dacă aș putea spune așa, și împletirea aceasta dintre simțământ, dar și judecată, sau gând.»


Cătălin Răducanu este un muzician care s-a maturizat, a căpătat încredere în forțele proprii și a demonstrat o bună tehnică pianistică cu care stăpânește mai bine claviatura și efectele ei timbrale. A fost mulțumit de evoluția discipolului său și Viniciu Moroianu care i-a urmărit atent parcursul muzical:

«A fost un program redutabil ca dificultate și ca lungime; unul din cele mai serioase și mai grele alcătuiri de program din ultimele stagiunii ale Filarmonicii "George Enescu" - trei lucrări pietre de hotar din literature pianistică. Mă bucur că a reușit să le construiască în asemenea dimensiuni ciclopice, să arate putere de concentrare și o eficiență pe scenă care cred că au convins pe toată lumea.»

După un program dificil, Cătălin Răducanu a găsit resurse să acorde și un bis, aplauzele insitente ale publicului confirmând încă o dată talentul pianistic pe care cu siguranță va continua să-l șlefuiască pentru a ajunge la performanțe notabile.


Jeanine Costache