ACUM:
13.05
Polifonii
Baroc, clasic, romantic, coral, creație și interpretare românească - înlănțuite inedit într-o nouă emisiune.
Urmează: 15.10 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 15.14 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Cronici Înapoi

Stagiunea de Marți seară - 14 ianuarie 2014

Publicat: miercuri, 15 Ianuarie 2014 , ora 12.39

Tineri valoroși care au evoluat în sezonul trecut al Stagiunii de Marți seară revin pe podiumul studioului Ateneului Român cu programe interesante. Este și cazul pianistului Daniel Dascălu, evoluția lui anterioară atrăgând un public numeros ce a umplut cocheta sală găzduită de cupola Ateneului. Într-un program cuprinzând lucrări de Bach, Beethoven, Ravel și Bartok, Daniel Dascălu a afișat o tehnică pianistică bună și o gândire muzicală bine conturată îmbinată cu o abilă utilizare a mijloacelor instrumentale.

Încă emoționat și foarte concentrat după o seară concluzionată cu opusul lui Bela Bartok – Contraste pentru clarinet, vioară și pian – prezentat alături de prietenii săi clarinetistul Radu Greluș și violonistul Radu Barabancea, Daniel Dascălu a precizat:

„Piesa de Bartok o consider foarte valoroasă și plină de energie cu multe motive folclorice românești și maghiare, este o piesă de mare efect. Am vrut să fac această trecere de la lumea germană clasică – Bach și Beethoven – la cea modernă a lui Bartok cu un Ravel. Suntem trei muzicieni cu o personalitate puternică și când reușim să ne armonizăm atunci poate să iasă un lucru foarte frumos.”

Doar 23 de ani are pianistul Daniel Dascălu, un muzician cu un palmares bogat și cu nenumărate participări la cursuri de măiestrie apreciat pentru evoluția riguros pregătită de un public entuziast în care s-a regăsit și pianistul Remus Manoleanu:

„Am venit cu mare drag să-l ascult pe pianistul Daniel Dascălu. Îl știu încă de la Vilnius unde am avut împreună niște cursuri foarte interesante și l-am reascultat cu mare plăcere și-n Bach și-n Beethoven și bineînțeles în Ravel. Dar, lucrarea care pe mine m-a „tușat”, ca să zic așa, cel mai mult, a fost Contrastele lui Bartok, unde forma „contrastelor” a fost clarinetistul Greluș, foarte talentat… și ceilalți nu-i vorbă, dar el al fost cel mai… cel mai…”

Pianistul Daniel Dascălu împreună cu clarinetistul Radu Greluș și violonistul Radu Barabancea trei instrumentiști care au demonstrat virtuozitate, multă expresivitate și maturitate artistică, trei muzicieni care au suscitat interesul publicului prin prezența lor, în 14 ianuarie, pe afișul Stagiunii de Marți seară. 

Jeanine Costache