Cronici Înapoi

Stagiunea de Marți Seara - 12 noiembrie 2013

Publicat: miercuri, 13 Noiembrie 2013 , ora 13.38

Tot mai mulți melomani sunt atrași de evoluțiile tinerilor de la Sala Mică a Ateneului Român. Stagiunea de Marți seară l-a prezentat în 12 noiembrie pe violonistul Mihai Alexandru - un tânăr cu un palmares important, cu turnee în Germania, Austria și Elveția ca membru în Orchestra Europeană de Tineret. Student în primul an la Universitatea de Muzică București - clasa violonistului Gabriel Croitoru și membru în Orchestra Romanian Sinfonietta, Mihai Alexandru a entuziasmat cu talentul său publicul care a umplut până la refuz Sala Mică a Ateneului Român - aprecieri împărtășite și de mult apreciata pianistă Verona Maier alături de care a evoluat.

"Această Stagiune de Marți Seara începe să semene cu o stagiune de mare ținută de la un cap la altul. Mă aflu pentru a doua oară în acest 2013 - 2014 aici la Sala Studio și din nou am o mare plăcere în a colabora cu un tânăr care sper să-și aducă aminte de noi și atunci când cariera lui se va duce în direcția pe care și-o dorește și pentru care, realmente, muncește foarte mult. Alex Mihai este foarte tânăr, eu am privilegiul de-al avea și student la muzică de cameră și în cele șapte săptămâni de școală de până acum am avut prilejul să constat că evoluția lui este continuu ascendentă și am văzut în el nu numai un violonist foarte bun, ci și un personaj foarte preocupat de evoluția lui în general - uman, cultural. În această seară a îmbinat repertoriul foarte tentant pentru violoniști al pieselor de virtuozitate cu un repertoriu cameral cum este Sonata a 2-a pentru pian și vioară de Enescu pe care Alex a reușit să o cânte ca un om matur, ca un interpret de la care cu siguranță o să avem surprize frumoase."

Mihai Alexandru a captat de la o lucrare la alta, din ce în ce mai mult interesul publicului demonstrând, cu trăsături sigure de arcuș, virtuozitate violonistică dar și multă expresivitate într-un repertoriu ofertant: de la Ravel la Enescu, de la Saint - Saens și Massenet la Chausson, concluzionând cu un bis din folclorul românesc:

"M-am simțit extraordinar, e o senzație unică…Sonata de Enescu a intrat în acest program pentru că mi-a plăcut foarte mult. Am ascultat mai demult un disc compact cu Itzhac Perlman care includea Rondo Capriccioso de Saint - Saens, Tzigane de Ravel și Poemul de Chausson…și m-am gândit uite cât de bine merg împreună una după alta … Thais de Massenet a fost pentru cineva de suflet care din păcate nu mai este, iar ca bis al ales "Dimineața după nuntă" - o piesă care îmi place foarte mult și pe care am cântat-o de multe ori ca bis…"

Virtuozitate, temperament, sensibilitate și multă expresivitate - astfel s-ar putea defini recitalul susținut de violonistul Mihai Alexandru, un muzican care promite, răsplătit cu aplauze binemeritate de un public entuziast.

Jeanine Costache