Cronici Înapoi

Stagiunea de marți seară - 12 martie 2013

Publicat: miercuri, 13 Martie 2013 , ora 16.26

Seria concertelor din cadrul Stagiunii de marți seară a continuat în 12 martie cu recitalul de muzică veche susținut de Ansamblul Flauto Dolce. Au urcat pentru prima dată pe scena Sălii Mici a Ateneului Român flautiștii Zoltan Majo și Maria Szabo, Noemi Miklos - spinetă și soprana Mihaela Maxim.

Specializat pe interpretarea autentică a muzicii baroce și renascentiste din Transilvania și Europa, pe instrumente de epocă, Ansamblul clujean Flauto Dolce ne-a oferit cu sensibilitate și o atentă creionare stilistică un repertoriu variat concluzionând cu un "Happy Birthday" în multiple viziuni stilistice: de la modul gregorian la baroc, de la clasic la contemporan și jazz.

Despre prima lor invitație la Sala Mică a Ateneului Român și despre programul prezentat a vorbit Zoltan Majo - cel care conduce destinele artistice ale acestei formații:

"Ne-am aflat pentru prima dată la Ateneul Român în Sala Mică. Pentru acest gen de muzică sala are o acustică exclentă. Ne-am simțit bine și suntem onorați că ne-am prezentat în fața publicului bucureștean. Noi ne bazăm pe o familie mare de instrumente care în limba română ar fi flaut drept, dar în italiană se numește flaoto dolce - proveniența numelui ansamblului nostru. Ați ascultat astăzi toată gama de flaute drepte, de la cel mic - sopran, la cel mare - bas. Ne ajută un clavecin, respectiv spineta - atunci când este cazul - și excelenta soprană Mihaela Maxim. Am folosit multă percuție cu ajutorul căreia colorăm muzica veche, mai ales dansurile din manuscrise. Am prezentat în această seară atât muzică veche occidentală, cât și muzică autohtonă care a cuprins cunoscutul Codice Caioni, Manuscrisul de la Sfântul Gheorghe, și alte Manuscrise din Transilvania, Moldova și Valahia. Am interpretat și o compoziție a veacului XXI aparținând Feliciei Donceanu - o lucrare intitulată Un trifoi și creată special pentru formația noastră."

Ansamblul Flauto Dolce activează din anul 2000 când a fost înființat de Zoltan Majo, însumând peste 200 de reprezentații în țară și peste hotare în Germania, Elveția, Spania Slovacia, Italia. Cu mult apreciatele apariții în concerte și festivaluri anbsamblul clujean, alcătuit din flautiștii Zoltan Majo și Maria Szabo, clavecinista Noemi Miklos și soprana Mihaela Maxim, strânge în jurul său un public pasionat de muzica veche interpretată pe instrumente de epocă. În seara zilei de 12 martie muzicienii amintiți au oferit o imagine completă în privința autenticității instrumentale și interpretative muzicii secolelor al XVII-lea și al XVIII-lea.

Jeanine Costache