Cronici Înapoi

Stagiunea de Marți seara - 11 martie 2014

Publicat: miercuri, 12 Martie 2014 , ora 14.08

O tânără cu un talent ieșit din comun o consideră critica pe violonista Simina Croitoru, o muziciană care afișează siguranță, dezinvoltură, lejeritate în executarea pasajelor de virtuozitate și nu în ultimul rând expresivitate. Cu siguranță nu doar sonoritatea numelui său, care are în spate o familie de muzicieni, ci și evoluțiile ei anterioare - Simina Croitoru fiind o violonistă cu un bogat traseu solistic - au atras în 11 martie un public numeros și entuziast ce a umplut Sala Mică a Ateneului Român.

Despre talentul Siminei Croitoru a vorbit cu admirație și experimentata pianistă Viorica Boerescu alături de care a evoluat: "Este extrem de talentată și o ajută foarte mult faptul că provine dintr-o familie de muzicieni care e alături de ea. A evoluat foarte frumos, mă bucur că a ajuns să cânte și sonate cu plăcere. Are un temperament debordant, o finețe foarte mare în cântat, un rafinament deosebit și maturitate. E o plăcere să cânți cu ea…"

Simina Croitoru este o muziciană sensibilă, cu o bună tehnică violonistică și cu o pregătire riguroasă, ea oferind publicului Stagiunii de Marți Seară un repertoriu dificil și variat în care s-au regăsit trei sonate: Trilul diavolului de Giuseppe Tartini, Kreutzer de Ludwig van Beethoven, Sonata în La major pentru vioară și pian de Cesar Franck.

Bucuroasă de reușita sa și fără să pară extenuată după un parcurs muzical dificil, concluzionat la insistențele publicului cu Liebesleid de Fritz Kreisler, Simina Croitoru a mărturisit: "Îmi face mare plăcere de fiecare dată când cânt, indiferent ce aș cânta dar în special sonate pentru că încep să descopăr mai multe laturi ale muzicii. În ceea ce privește programul am încercat să avem o acumulare cumva, pornind de la Tartini spre un Beethoven mai echilibrat și ajungând la un Franck mai capricios, să spunem…"

Cu emoție s-a aflat în sală și tatăl său, Gabriel Croitoru, un comentator lucid în ceea ce privește evoluția tinerei violoniste:

"Mă bucur că, iată, formăm o familie, încercăm și cred că și reușim într-o proporție destul de mare să-i convingem pe cei care s-au apucat de această meserie atât de frumoasă să vină cât mai des la concerte. A fost un public entuziast, foarte cald, de altfel și programul a fost foarte obositor, mie mi s-a părut un program prea lung, eu nu aș fi pus toate cele trei sonate în aceeași seară, dar, sigur că la tinerețe merge… E momentul să-și arate puterile, să demonstreze ceea ce a învățat și mă bucur, repet, că noi profesorii predăm acestor tinere talente."

Cu evoluția sa, Simina Croitoru a demonstrat că are trăsăturile unei violoniste capabile să realizeze o carieră frumoasă pe podiumurile de concerte din țară și nu numai.

Jeanine Costache