Cronici Înapoi

Stagiunea de Marți seara - 10 noiembrie 2015

Publicat: miercuri, 11 Noiembrie 2015 , ora 12.59

În mare parte recitalurile Stagiunii de Marți seară sunt rampă de lansare pentru tinerii muzicieni talentați. Ei bine, aseară, Sala mică a Ateneului Român a fost gazda unui recital susținut de o muziciană experimentată - pianista Adriana Paler Nicolescu, absolventă a Universității de Muzică din Viena - astăzi profesoară la Școala de Muzică din Wagram - Austria. Un palmares impresionant deține Adriana Paler Nicolescu - 27 de premii la concursuri din România, Italia, Austria și Elveția. În traiectoria recitalurilor și concertelor care cuprinde și celebra sală Konzerthaus din Viena, Adriana Paler Nicolescu a înscris și Sala Mică a Ateneului, propunând în 10 noiembrie un program Ravel - Musorgski. De ce această alegere? - a precizat chiar pianista în finalul recitalului:

"Anul acesta este aniversarea lui Maurice Ravel - 140 de ani de la naștere - și el este unul dintre compozitorii mei preferați. Am combinat Ravel cu Musorgski pentru că Ravel a orchestrat "Tablourile dintr-o expoziție" și eu am avut șansa să le cânt și în varianta solo și într-o variantă pian cu orchestră prelucrată de un compozitor american."

O foarte bună tehnică pianistică a demonstrat Adriana Paler Nicolescu, o muziciană inteligentă, cu logică în construcția frazei, cu un sunet rotund, robust, o muziciană sensibilă care, înainte de toate, dorește să transmită emoții și sentimente, perpetuate și în finalul serii:

"Era o vreme când încercam să transmit frumusețea din jurul meu, frumusețea naturii să o transpun în muzică. De câțiva ani constat că încerc să exprim ceea ce simt când îi văd pe oamenii din jurul meu, să creez cumva un sentiment de rezonanță între mine, muzică și oamenii care ascultă. Bineînțeles asta nu reușește întotdeauna, dar pentru fiecare clipă în care reușeșc și se întâmplă acea rezonanță sunt recunoscătoare... M-am bucurat, în această seară, să-mi revăd mulți prieteni care au venit special pentru acest recital. Au venit din Sibiu, Cluj, Brașov și lucrul acesta mă emoționează foarte mult... le mulțumesc."

Adriana Paler Nicolescu este un nume care atrage publicul în sală; a făcut-o și aseară, Sala Mică a Ateneului devenind neîncăpătoare, chiar dacă în paralel, în Sala Mare, se desfășura un alt concert de interes. Și... dacă judecăm după cele două bisuri cerute cu insistență, melomanii au apreciat evoluția experimentatei muziciene.


Jeanine Costache