Cronici Înapoi

Stagiunea de Marți seara - 10 martie 2015

Publicat: miercuri, 11 Martie 2015 , ora 13.24

Tot mai mulți melomani sunt atrași de evoluțiile tinerilor de la Sala mică a Ateneului Român. Stagiunea de marți seară a prezentat-o în 10 martie 2015 pe violonista Georgeta Iordache - o tânără cu un palmares important, cu recitaluri susținute la Sala Radio și Ateneul Român, iar peste hotare la Tel Aviv și Bruxelles. Din toamna trecută Georgeta Iordache este studentă în primul an la Academia de Muzică și Dans din Köln, unde studiază cu apreciata violonistă Ariadne Daskalakis. Am auzit-o pe Georgeta Iordache preocupată de acuratețea sunetului și de expresia cu care a frazat, construind alături de experimentata pianistă Clementina Ristea-Ciucu un program care a cuprins Partita nr. 3 în Mi major de Bach și trei sonate de Brahms, Beethoven și Ravel. Un program ambițios la care s-a încumetat tânăra muziciană, lung și dificil, despre care a precizat:

"...L-am ales acum multe luni cu o foarte mare grijă. Am colaborat cu Clementina Ristea-Ciucu de mult timp și ne-am pus de acord să cântăm mai multe sonate, să facem muzică de cameră și am vrut să avem un program foarte divers, din mai multe epoci. Cel mai bine m-am simțit în Ravel...îl iubesc, este compozitorul meu preferat. La Sala mică a Ateneului am mai cântat în urmă cu doi ani și pot să spun că acustica e superbă, de fiecare dată m-am simțit foarte bine... Acustica unei săli contează foarte mult..."

Violonista Georgeta Iordache și-a concluzionat recitalul și cu un bis din creația lui Camille Saint-Saens, demonstrând cu trăsături sigure de arcuș, în tot parcursul său muzical, că este o instrumentistă inteligentă, sensibilă, cu un ton cald și cu o mare plăcere de a cânta pe care a împărtășit-o cu generozitate publicului aflat în sală. Cu siguranță vom mai auzi despre evoluțiile ei interesante.

Jeanine Costache