Cronici Înapoi

Stagiunea de Marți seară - 10 iunie 2014

Publicat: miercuri, 11 Iunie 2014 , ora 13.29

În mare parte recitalurile Stagiunii de Marți seară sunt rampă de lansare pentru tinerii muzicieni talentați. De această dată, Sala Mică a Ateneului Român a fost gazda unui recital susținut de o muziciană experimentată - Julieta Mihai, o violonistă care și-a început ascensiunea în urmă cu două decenii. Muziciană rafinată, profesoară la Universitatea Western Illinois și membră în cvartetul Julstrom, violonista Julieta Mihai a propus alături de pianista Verona Maier un program eclectic cuprinzând lucrări ale începutului de veac XX din creația lui Messiaen, Elgar, Enescu și Bartok. "Un privilegiu" a considerat Verona Maier întâlnirea cu Julieta Mihai:

"Un program extrem de greu dar, după mărturisirile Julietei Mihai, un program pe sufletul ei. Din punctul meu de vedere a fost o incredibilă întâlnire, nesperată, pentru că prospețimea, seriozitatea și toate lucrurile pe care le-am reînvățat în cele câteva zile de repetiții cu Julieta constituie pentru mine un uriaș beneficiu… Am avut plăcerea de-a vedea un muzician de o seriozitate, de o inteligență absolut ieșită din comun și cu un devotament față de ceea ce are de făcut… n-am putut decât să mă bucur…"

Julieta Mihai este o muziciană experimentată cu o carieră în spate, invitată să cânte în Austria, Canada, Japonia, Statele Unite ale Americii - țara de adopție - și iată - România la Sala Mică a Ateneului Român, unde a pășit cu emoția care te încearcă atunci când evoluezi în fața publicului de acasă:

"E foarte nostalgic să revin aici după 20 de ani. În jurul "Impresiilor" de George Enescu, celelalte s-au încadrat foarte firesc, Bartok, Elgar și Messiaen. Fiecare piesă îmi este foarte, foarte dragă. Deși este un repertoriu destul de dens și intens mi se pare că se desfășoară într-un mod natural…"

Rafinament, tehnică impecabilă și, nu ultimul rând, bucuria de a face muzică, bucurie împărtășită necondiționat celor care s-au aflat în 10 iunie la Sala Mică a Ateneului Român.

Jeanine Costache