Cronici Înapoi

Stagiunea de marți seara - 13 octombrie 2015

Publicat: miercuri, 14 Octombrie 2015 , ora 13.51
Un pianist pentru care sunetul, cu multitudinea de nuanțe și sentimente pe care le poate exprima, este modalitatea sa de a se confesa publicului. Pianistul Dragoș Dimitriu crede cu tărie că "aceeași notă, în funcție de cum e interpretată îți poate imprima sentimente diverse…", și a demonstrat-o pe deplin aseară în programul prezentat în 13 octombrie 2015 la Sala mică a Ateneului Român, care a cuprins lucrări de Ludwig van Beethoven, Serghei Prokofiev, Piotr Ilici Ceaikovski și Franz Liszt. Cu acest recital s-a deschis al șaptelea sezon al Stagiunii de marți seară. Student din anul 2010 la Universitatea de Muzica si Arte Dramatice din Viena Dragoș Dimitriu are deja o carieră în ascensiune, ajungând să concerteze pe scene cunoscute ale Europei, cum ar fi sala Filarmonicii din Berlin dar și în alte săli de renume din Austria, Japonia, Italia, Elveția și Franța. Pe lângă cariera de solist, are o bogată activitate în domeniul muzicii de cameră, concertând cu "Duo Nobile" în Italia, Austria, Elveția, România, Japonia și obținând alături de trio-ul său "Avante Trio" în primăvara anului 2015 premiul întâi la concursul internațional de muzică de cameră din Udine și un contract pentru înregistrarea unui CD, tot în Italia. Am simțit pasiune în interpretarea pianistului Dragoș Dimitriu, pasiune cu care a vorbit despre apariția pe scena Sălii Mici a Ateneului și despre parcursul său muzical:

"Sunt multe contraste pot să psun... De la un Beethoven care trebuie să fie creativ, jucăuș, cantabil și parcurge o paletă foarte largă am trecut la Prokofiev un stil mai dur și mai ironic, urmat de variațiunile lui Ceaikovski. Pentru mine, Schumann și Ceaikovski reprezintă o muzică minunată, care curge, o muzică foarte pură. Prin studiile de Liszt am vrut să demonstrez virtuozitate...Sunt pentru a patra oară în stagiunea de marți seară și e tot mai frumos să revin pentru că sunt din ce în ce mai bine pregătit, mai relaxat... se așează lucrurile."

Dragoș Dimitriu este un pianist pasionat, afișează siguranță,stăpânire de sine și virtuozitate... un muzician atras de multitudinea nuațelor și emoțiilor redate prin intermediul claviaturii.


Jeanine Costache