Cronici Înapoi

Stagiunea concertelor estivale de orgă de la Biserica Neagră din Brașov

Publicat: miercuri, 6 Iunie 2012 , ora 15.37
Ofertă culturală de excepție pentru vizitatorii Bisericii Negre din Brașov. Stagiunea estivală cuprinde anul acesta 36 de concerte instrumentale și vocale la care sunt invitați muzicieni din România, dar și din Statele Unite ale Americii, Danemarca, Austria, Germania sau Italia. Stagiunea a fost deschisă marți, 5 iunie 2012, cu un concert la cele trei instrumente din Biserica Neagră, iar banii obținuți din vânzarea biletelor vor fi folosiți pentru restaurarea altor două instrumente aflate în biserică, dar pe care nu se poate cânta.

Amănunte ne dă organistul Stephan Schlandt:

«Concertul începe sub semnul acestor trei instrumente, deoarece, în ultimii ani, din stagiunea de concerte de orgă din Brașov noi am putut să finanțăm renovarea unor instrumente. Vor fi cântate lucrări din perioada barocă și o lucrare din secolul XX a compozitorului francez Louis Vian. Datorită acestor trei instrumente pe care le avem în momentul de față la Biserica Neagră, repertoriul poate să fie deosebit de diversificat. Avem instrumente care sunt intonate egal, deci ca un pian, și avem instrumente care sunt acordate după o temperatură, cum a fost în secolele XVII-XVIII, mod foarte răspândit. Acele piese vor suna cu atât mai bine pentru că sunt interpretate pe un instrument de epocă. La marea orgă Buchholz se poate interpreta repertoriul începând cu secolul al XIV-lea și până la muzică contemporană, iar la cele două orgi mai mici se poate se poate interpreta mai ales repertoriul din secolele XVI-XVIII.»


Opinii

A fost un concert superb. Nu mai fusesem aici niciodată și mi-a plăcut foarte mult.

Veți mai reveni?

Da. Cu siguranță.

*

A fost foarte frumos. M-a impresionat. E prima dată când vin la un astfel de concert.

*

V-a plăcut concertul?

Da. E prima dată când vin la așa ceva.

Veți mai reveni?

În 12 ani, cât am stat aici, nu am venit niciodată. Îmi pare rău. O să vin de mai multe ori.

*

Ați mai fost la concertele Bisericii Negre?

Când eram copil.

Veți mai reveni?

Da. Cu siguranță.

*

Ți-a plăcut concertul? Ce ți-a plăcut? Orga cea mare? Ai mai văzut-o vreodată?

Da. Asta nu, dar pe altele da.


Organiști brașoveni și din întreaga Europă

Programul concertelor a fost stabilit în funcție de numărul de turiști estimat până în luna septembrie, după cum afirmă organistul Stephan Schlandt:

În acest an vor avea loc 36 de concerte, dintre care 24 vor fi cântate de către organiști din Brașov, iar 12 concerte de către organiști din întreaga Europă. În lunile iunie și septembrie, deci la extreme, vor avea loc concerte doar în ziua de marți, de la ora 18.00, iar în lunile cele mai vizitate, care sunt la Brașov iulie și august, vor avea loc trei concerte - marți, joi și sâmbătă, tot de la ora 18.00. Anul acesta am pus bilet de intrare la 8 lei, dar există și varianta de achiziționare a unui abonament, la care rămâne prețul de anul trecut pe concert, adică 6 lei.


La câți spectatori vă așteptați?

Dacă luăm ca și etalon ultimii ani, sperăm să ajungem tot cam la 180 de spectatori în medie, în total o cifră de peste 6.000 de spectatori în întreaga vară. Comparativ cu alte serii de concerte din Europa stăm foarte bine.

Nicoleta Ghișă, Radio Antena Brașovului