Cărți despre muzică Înapoi

Spuse, trăite, dorite. Amintiri de Ioan Holender

Publicat: luni, 24 Octombrie 2011 , ora 13.39

14 septembrie 2011 - lansare de carte în pauza concertului susținut de Capela de stat din Berlin la București, în cadrul Festivalului Enescu. Volumul: Spuse, trăite, dorite - Amintiri de Ioan Holender. Lume multă, discursuri lungi (deși știu că tocmai acest lucru a vrut să evite Ioan Holender). După concert, sesiune de autografe.

Recunosc, enervată de ploaia de telefoane mobile care au sunat în timpul concertului dirijat de Daniel Barenboim am plecat printre primii de la Sala Palatului, așa că am fost și printre primii cititori care au obținut un autograf de la Ioan Holender. În autobuz, în drum spre casă, deja citisem 50 de pagini din acest volum, care, iată, se citește repede ca un roman polițist.

În afară de faptul că Ioan Holender este creierul din spatele Festivalului Enescu al ultimilor ani și că a fost cel mai longeviv director al celebrei Opere de stat din Viena, recunosc, din nou, că nu știam prea multe despre personalitatea pe care am descoperit-o între filele celui de al doilea volum biografic pe care l-a scris, apărut la Editura Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași.

Holender scriitorul

Holender scriitorul este exact așa cum este și Holender vorbitorul: savuros, plin de umor, direct, dând răspunsuri clare, fără frică sau jenă și întrebărilor grele.

Și sunt de acord cu Viorel Cosma, muzicologul care în discursul de la lansarea volumului spunea că această carte a lui Holender ar trebui citită de toți cei care sunt implicați în ceea ce numim astăzi managementul cultural. Și nu numai, aș adăuga, eu, de toți cei care se întreabă care sunt principiile pe care se clădește un drum în viață.

De unde a pornit și unde a ajuns Holender

Pentru că în ciuda a ceea ce copiii noștri văd astăzi, tot adevăratele valori sunt cele care croiesc drumuri trainice. Munca, dăruirea pentru ceea ce faci, inteligența, specializarea, specularea momentelor favorabile, puterea de a trece peste cele mai grele din viață, omenia - acestea de fapt au făcut ca un evreu din Timișoara, a cărui familie a avut de suferit și în timpul legionarilor și al comuniștilor - care și-a pierdut adică întreaga avere, să ajungă al doilea om din stat în Austria - cel mai longeviv director al Operei de stat din Viena. Și să ținem cont că primele slujbele ale lui Holender la Timișoara erau la întreținerea tramvaielor și a stâlpilor de iluminat…

De obicei, pentru cei care ne sunt aproape, măcar pentru că trăiesc în aceeași vreme cu noi, tindem să relativizăm extraordinarul vieții lor. De aceea, poate părea surprinzător când spun că viața lui Holender este cu adevărat un subiect de roman - experiența sa, oamenii cu care s-a întâlnit - pe care vă las să le descoperiți singuri citind Amintirile din volumul "Spuse, trăite, dorite".

Valorile manageriale ale lui Ioan Holender

Aș vrea doar să atrag atenția asupra valorilor manageriale pe baza cărora a condus Opera din Viena 19 ani: fidelizarea cântăreților și crearea unui teatru de stagiune, nu de repertoriu, cunoașterea perfectă a posibilităților cântăreților săi, căutarea permanentă de voci tinere și performante, la Viena lansându-se cei mai mulți dintre marii cântăreți ai lumii, sloganul "lucrăm pentru public, din banii statului" transformat în realitate, nu lăsat doar la nivel de vorbe; ceea ce numim astăzi optimizarea costurilor, tocmai pentru că sunt bani publici și continua privire spre viitor - oglindită și în preocuparea pentru creșterea și fidelizarea unui nou public.

Final - de reținut

Așa că, dacă toți am încerca să fim mici Holenderi, fiecare la nivelul responsabilității sale, sunt convinsă că România ar arăta cu totul altfel. Citiți Spuse, trăite, dorite de Ioan Holender și gândiți-vă la acest lucru.

Cristina Comandașu