ACUM:
1.00
Notturno
produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 7.00 Musica viva Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Apoi: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Evenimentele săptămânii Înapoi

Spectacolul Kira Kiralina al ansamblului "Anton Pann" la Concertele Radio România Muzical

Publicat: luni, 3 Decembrie 2018 , ora 16.29

Apreciat pentru propunerile sale în contextul muzicii vechi românești, ansamblul "Anton Pann" explorează creații din manuscrise medievale, provenite din bibliotecile locașurilor de cult, cât și din codexurile și culegerile unor compozitori consacrați precum Ioan Căianu, Dimitrie Cantemir, Petros Peloponesios, Anton Pann.

Reacția entuziastă a publicului nu a întârziat să apară la propunerea lansată de Ansamblul "Anton Pann", aceea a unui spectacol-concert cu subiectul baladei "Kira Kiralina". A avut loc în 29 septembrie anul acesta la Sala Radio, Constantin Răileanu, fondatorul Ansamblului "Anton Pann", explicând contextul muzical: "Ceea ce audiați în această seară este o variantă, o versiune, a acestei povestiri - Kira Kiralina. Dar pentru a putea avea motivul să creăm această întâlnire minunată pe care o repetăm în fapt - ea s-a petrecut pentru prima dată în Maroc, anul trecut, și împreună cu muzicienii invitați din această seară am creat acest proiect, Kira Kiralina, care ne putea oferi prilejul să întâlnim cele două culturi. De aceea, ceea ce spunem noi în această seară nu este neapărat trista poveste a Kirei care a fost răpită, ci ne interesează mai mult motivul care ne-a permis să călătorim din România până în Maroc."

"Kira Kiralina" este spectacolul propus de Ansamblul de Muzică veche "Anton Pann" la Sala Radio. Construit în jurul baladei omonime, concertul a reiterat, prin intermediul muzicii și al video-proiecției, o ipotetică peregrinare din apele Dunării în cele ale Mediteranei, pe urmele frumoasei hangițe, din România până în Maroc, trecând prin Bulgaria, Grecia, Turcia, Egipt, Tunisia și Spania. Repertoriul propriu-zis al serii a fost alcătuit atât din lucrări preluate din colecția "Spitalul amorului" de Anton Pann sau piese culese din folclorul românesc, turcesc, egiptean sau tunisian, cât și din lucrări compuse de membrii ansamblului și invitații acestora. Căci, alături de membrii ansamblului "Anton Pann" s-au aflat pe scenă și trei artiști marocani de marcă: Mahmoud Chouki - chitară și louthar, Tawfik Belkhdar - percuții și Roaa - voce.

Spectacolul Kira Kiralina este propunerea noastră din această marți la Concertele Radio România Muzical - o muzică sincretică ce îmbină jazzul cu sonoritățile arhaice specifice fiecărei culturi. (Marți, 4 decembrie, ora 19.30)

Jeanine Costache