Agenda de concert Înapoi
Spectacol aniversar dedicat sopranei Maria Slătinaru-Nistor
Opera Națională București prezintă duminică, 27 mai 2018, începând cu ora 18:30 "Cavalleria Rusticana & Pagliacci" de Pietro Mascagni - Ruggiero Leoncavallo, spectacol aniversar dedicat sopranei Maria Slătinaru - Nistor. Regia poartă semnătura lui Ion Caramitru, scenografia a fost creată de Viorica Petrovici, iar conceptul light design-ului îi aparține lui Chris Jaeger. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Adrian Morar - invitat. Corul Operei Naționale București va fi pregătit de către Daniel Jinga.
Cu o carieră națională și internațională de excepție, Maria Slătinaru - Nistor a cucerit întreaga lume a artei lirice prin glasul său inconfundabil și expresiv, cu o măiestrie vocală greu de egalat.
Debutul pe scena Operei Naționale București a venit în anul 1969 cu rolul Elisabetta de Valois din "Don Carlo" de Giuseppe Verdi, iar de-a lungul carierei a interpretat roluri precum Leonora din "Trubadurul" și Aida din "Aida" de Giuseppe Verdi, Margueritte din "Faust" de Charles Gound, Floria din "Tosca" și Mimi din "Boema" de Giacomo Puccini, Liu din "Turandot" de Franco Alfano și Giacomo Puccini, Leonore din "Fidelio" de Ludwig van Beethoven, Maddalena din "Andrea Chénier" de Umberto Giordano, Sieglinde din "Walkiria" de Richard Wagner, Santuzza din "Cavalleria Rusticana" de Pietro Mascagni, Prima Doamnă din "Flautul fermecat" de Wolfgang Amadeus Mozart, la care se adaugă roluri din opere românești precum "Hamlet" de Pascal Bentoiu sau "Ecaterina Teodoroiu" de Emil Lerescu.
Impresionantul ecou al celebrei soprane s-a împlinit prin prisma carierei internaționale ce s-a desfășurat în paralel cu spectacolele din țară. Cu un repertoriu constant îmbogățit, Maria Slătinaru - Nistor și-a îsușit statutul de star internațional pe cele mai mari scene ale lumii precum Metropolitan Opera din New York, Grand Opera de Paris, Opera din Montreal, Opera din Berlin, Hamburg, Zurich, Palermo, Avignon, San Francisco, Dallas, Teatrul Fenice din Veneția și multe altele.
Rolul Floriei din "Tosca" lui Puccini a devenit un port-stindard al artei Mariei Slătinaru - Nistor, interpretat de aproape 300 de ori atât în România cât și pe scenele din întreaga lume; rol pe care l-a considerat cea mai semnificativă realizare interpretativă a sa.
I-a avut ca parteneri pe cei mai importanți soliști ai scenelor pe care a cântat: Amintim numai pe tenorii Carlo Bergonzi, Giuseppe Giacomini, Giacomo Aragall, Franco Bonisolli, Nicola Martinucci, Luis Lima, Carlo Cossutta, James King, Peter Hoffmann, Vasile Moldoveanu, Giorgio Merighi; pe baritonii Gabriel Bacquier, Giuseppe Taddei, Piero Cappuccilli, Matteo Manuguerra, Juan Pons, Giorgio Zancanaro, Ingvar Wixell și pe bașii Theo Adam, Matti Salminen, James Morris. De-a lungul impresionantei sale cariere a evoluat alături de nume sonore românești precum Ludovic Spiess, Eduard Tumagian, Nicolae Herlea și David Ohanesian.
Celebra soprană a obținut premii precum cele de la Concursul Internațional "Piotr Ilici Ceaikovski" - Moscova (1966), Concursul Internațional de la Toulouse - Franța (1967), Concursul Internațional "George Enescu" (1967), Concursul Internațional de la s'Hertogenbosch - Olanda (1969), Concursul Internațional de Canto "Francesco Vinas" - Barcelona, Spania (1969), precum și Premiul ,,Glorie în Arta Lirică" (Uniunea Criticilor Muzicali), Medalia ,,George Stephănescu" (Opera Națională București), Președinția României i-a acordat Ordinul Național ,,Steaua României" în grad de ofițer și Ordinul ,,Meritul Cultural" în grad de Comandor, categ. D, ,,Arta Spectacolului", iar Universitatea de Arte "George Enescu" din Iași i-a acordat înalta distincție de "Doctor Honoris Causa".