Evenimentele săptămânii Înapoi

Sous le ciel de Paris... cu pianista Dana Ciocârlie

Publicat: marți, 2 Aprilie 2019 , ora 12.38

De-a lungul timpului, firește în ipostaze și condiții diferite - numeroși tineri artiști români și-au continuat pregătitrea profesională la diferite instituții de prestigiu din Paris. Așa s-a întâmplat și în cazul pianistei Dana Ciocârlie, a cărei activitate se desfășoară deja de câteva decenii în Franța, dar și în cadrul vieții muzicale de pe alte meridiane. In 2018 Dana Ciocârlie a fost unul dintre cei trei finaliști nominalizați pentru distincția "Victoire de la musique classique", dintr-o listă de 443 de nume care și-au prezentat producțiile discografice în cadrul categoriei Inregistrarea anului, cele 13 discuri cu Integrala lucrărilor pentru pian solo de Robert Schumann fiind un proiect impresionant, foarte bine apreciat și promovat cu o lungă serie de recitaluri.

Inaintea unei recente apariții pe scena sălii de concerte a Radio-ului, am rugat-o pe pianista Dana Ciocârlie să își amintească - în fața microfonului - câteva repere ale propriei sale povești de viață derulate "Sous le ciel de Paris", începând din anii1990… In discografia amplă a muzicienei care a absolvit întâi Conservatorul din București și s-a perfecționat apoi la Ecole Normale de Musique și la Conservatoire National Superieur de Musique din Paris figurează și albume dedicate autorilor români dar și altele consacrate compozitorilor francezi, în afara unor alte variate opțiuni repertoriale.

Imagini pentru Dana Ciocarlie

Cu gândul la genericul emisiunii, Dana Ciocârlie s-a oprit asupra unui CD apărut în 2016, intitulat "La Belle Epoque", reunind pagini mai puțin cunoscute melomanilor de la noi , semnate de Camille Saint Saens și de Gustave Samazeuilh, doi autori longevivi, a căror biografie a traversat finalul secolului XIX și primele decenii ale veacului XX. Realizat în colaborare cu violonista Marianne Piketty și soprana Magali Leger, acest CD reunește într-o ambianță romantică - ce oscilează între avânt și poezie - momente camerale ce dezvăluie fațete mai puțin familiare ale muzicii franceze.

La Radio Romania Muzical, Sous le ciel de Paris - Joi 4 aprilie, de la ora 20 și - în reluare - sâmbătă 6 aprilie, de la ora 16,30.

Anca Ioana Andriescu