Agenda de concert Înapoi

Soprana Teodora Gheorghiu și pianista Diana Ionescu încheie Turneul Național de Lieduri Schubert pe 8 noiembrie, la Brașov

Publicat: marți, 7 Noiembrie 2023 , ora 16.17

Miercuri, 8 noiembrie, de la ora 19:00, soprana Teodora Gheorghiu și pianista Diana Ionescu vor încheia Turneul Național de Lieduri Franz Schubert cu un recital la Banca de Cultură Apollonia din Brașov. Intrarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile.

"Sunt extrem de emoționată și fericită că mă întorc acasă, în orașul în care am copilărit, cu acest recital special de lieduri. Brașovul este locul copilăriei, acolo unde am descoperit pasiunea pentru muzică, iar întâlnirea cu brașovenii este un moment deosebit pentru mine. Îi invit pe toți cu drag să ne reîntâlnim într-o seară magică de muzică și emoție, în care vom explora împreună cele mai frumoase lieduri compuse de Schubert. Sunt nerăbdătoare să împărtășesc cu spectatorii această experiență muzicală și să le aducem, eu și pianista Diana Ionescu, bucurie prin cântec." spunea după recitalul de la București soprana Teodora Gheorghiu.

Teodora Gheorghiu reprezintă unul dintre superbele glasuri pe care România le-a oferit lumii în ultimele decenii și care a evoluat pe scene importante ale Europei.

Diana Ionescu este o pianistă cu o carieră impresionantă, care a colaborat cu numeroși artiști de talie mondială și a concertat în numeroase săli de concerte renumite.

Franz Schubert a excelat în multiple genuri muzicale, dar, cu cele peste 600 de lieduri compuse, s-a dovedit a fi, de departe, cel mai prolific creator din istoria muzicii în acest domeniu. Nu e de mirare că Franz Liszt l-a numit "cel mai poetic muzician care a trăit vreodată"!


Detalii pe www.teodoragheorghiu.art

La concertul de la Brașov intrarea este liberă.


ITINERAR:

3 noiembrie, ora 19 - Sibiu, Sala Thalia

4 noiembrie, ora 19 - Oradea, Sala Filarmonicii

6 noiembrie, ora 19 - București, Ateneul Român

8 noiembrie, ora 19 - Brașov, Banca de Cultură Apollonia


PROGRAM:

Teodora Gheorghiu- soprana

Diana Ionescu - pian

Recital Schubert

•An die Musik , •Gesänge aus Walter Scotts "Fräulein vom See"- Ellens Gesang 1, •Du bist die Ruh, •Die Forelle, •Auf dem Wasser zu singen , •Der Fluss , •Seligkeit.•Sei mir gegrüßt

•Impromptu op.142 nr.2 in la bemol major •Impromptu op.90 nr.4 in la bemol major

•Gretchen am Spinnrade, •Ganymed, •Der Tod und das Mädchen , •Lied der Mignon, •An Sylvia, •Rastlose Liebe


Teodora Gheorghiu

Destinul muzical al Teodorei Gheorghiu a fost influențat în mod direct de marele José Carreras, care a remarcat-o în cadrul concursului Julian Gayarre International Singing Competition. Deși nu a câștigat acest concurs, Carreras i-a oferit o bursă de studii care i-a schimbat definitiv cursul carierei. Ulterior, a câștigat mai multe competiții, fiind laureată, între altele, a Concursului Internațional "George Enescu" de la București, dar și a prestigioasei Queen Elizabeth Competition și a primit bursa de studii Herbert von Karajan.

A debutat pe scena muzicală internațională la Opera de Stat din Viena, la doar de 25 de ani, unde a cântat ca solistă între 2007 și 2010. La Opera din Viena a interpretat roluri ca Adele (Liliacul), Regina Nopții (Flautul fermecat), Nanetta (Falstaff), Fiakermilli (Arabella), Adina (L'elisir d'amore), Elvira (L'Italiana in Algeri), Sophie (Werther), Eudoxie (La juive). A colaborat cu nume sonore ale scenei muzicale internaționale, ca Juan Diego Florez, Neil Shicoff, Leo Nucci, Ramon Vargas, Seiji Ozawa, Adam Fischer, Marco Armiliato, Bertrand de Billy sau Franz Welser- Möst.

După colaborarea cu Opera de Stat din Viena, în 2010, a decis să își continue cariera ca artist freelancer. Acesta a fost momentul când dirijorul Christophe Rousset i-a propus să realizeze un album, ca omagiu celebrei soprane Anna de Amicis, care a trăit în secolul al XVIII-lea. Albumul, publicat de casa de discuri Harmonia Mundi, include înregistrări în premieră cu arii din Mozart, Gluck, Borghi, Cafaro și Mysliveèek. A fost numit Discul lunii de către Internațional Record Review și de Opera Magazine și a fost Discul săptămânii la BBC Radio timp de trei săptămâni la rând.

Talentul Teodorei Gheorghiu nu se limitează doar la opera lirică. Soprana este pasionată și de lied și a oferit numeroase recitaluri în acest gen muzical, iar în 2013 a publicat al doilea album, Art Nouveau, cu lieduri de Strauss, Zemlinsky, Ravel și Respighi, ca expresii emblematice ale Jugendstil în muzică. După turneul național din 2018, în 2023 va realiza un nou turneu de lieduri în România, rezervat de această dată capodoperelor lui Franz Schubert.

În ultimul deceniu a apărut pe multiple scene de operă în rolul Mimì din La Bohème de Puccini, în rolul Contesei în Nunta lui Figaro de Mozart (pe care l-a abordat și într-un turneu susținut în Japonia), în rolul Violeta din Traviata de Verdi, Nedda din Paiațe de Leoncavallo și nu numai.


Diana Ionescu

Născută într-o familie de muzicieni, la 7 ani a început studiul pianului cu Sanda Bobescu. După ce a absolvit Liceul George Enescu, unde a studiat pianul cu Olga Szell, a fost admisă la clasa lui Dan Grigore la Universitatea Națională de Muzică București, unde a studiat și cu Steluța Radu, Sandu Sandrin și Dinu Ciocan. În 2003 s-a mutat în Marea Britanie, ca să își continue studiile cu Ronan O'Hora, Joan Havill și Marc Racz la Birmingham Conservatoire și Guildhall School of Music and Drama. Și-a perfecționat arta cu Viktor Merzhanov la Conservatorul Tchaikovsky de la Moscova, cu Alexis Weissenberg la Engelberg, cu Dmitri Bashkirov la Chapelle Reine Elisabeth de la Bruxelles și la Madrid, și cu Richard Goode la New York.

Pianista Diana Ionescu s-a consacrat prin "pianistica impunătoare și muzicalitatea matură" (Musical Pointers) în interpretări ale capodoperelor unor epoci multiple, de la compozitori ai claviaturii baroce ca Scarlatti sau Bach, la puritatea clasică a lui Mozart, Schubert sau Mendelssohn, și până la măreția romanticilor și modernilor, ca Schumann, Rachmaninov, Debussy sau Prokofiev.

Câștigătoare a Marelui Premiu al Concursului Internațional de Pian "George Enescu" din 2001, și ultimul pianist român care a reușit această performanță, Diana Ionescu se bucură de o activitate internațională ca solistă, muzician de cameră, pedagog și director de festival.

A fost distinsă cu Premiul Alexis Weissenberg și Premiul EWLE al Radioului Elvețian pentru Best Live Recording, Premiul II la Missouri Southern International Piano Competition SUA și Concursul Interna'ional Lory Wallfisch, Glass Sellers Trophy și Premiul I la Romantic Piano Competition Londra, cât și cu Diploma Ambasadorului pentru servicii aduse culturii românești în străinătate.

A apărut ca solistă, în recitaluri sau ca muzician de cameră pe marile scene ale lumii și a cântat și înregistrat sub bagheta unor dirijori remarcabili, acompaniată de orchestre ca Brunel Sinfonia Bristol, Guildhall Symphony Orchestra, Orchestra Națională Radio, Orchestra de Cameră Radio, Filarmonica Transilvania din Cluj, Filarmonica Banatul din Timișoara, Filarmonica din Sibiu, Filarmonica din lași. Între colaboratorii săi în muzica de cameră se numără Belcea Quartet, Gemeaux Quartet, Cvartetul Transilvan, Valeriy Sokolov, Dana Zemtsov, Stefan Hadjev, Pau Codina, Massimo Somenzi, Dario Bonuccelli, Daniel Palmizio, Irina Botan, Ashok Klouda, Teodora Gheorghiu (laureată la rândul ei a Concursului Internațional "George Enescu", în anul 2003), Eliana Pretorian, Vlad Maistorovici, Remus Azoiței, David Cohen, Leontina Văduva.