ACUM:
20.00
Armonii preclasice
O oază de liniște și echilibru.
Urmează: 21.00 Scena europeană Înregistrări sau concerte în direct.
Apoi: 23.30 Sunete contemporane Creații contemporane românești

Evenimentele săptămânii Înapoi

Sol Gabetta și Hannu Lintu - în direct de la Filarmonica din Berlin

Publicat: vineri, 9 Martie 2018 , ora 15.21

Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Finlandeze derulează în această perioadă un turneu, cântând în orașe din Spania și Germania. La pupitrul dirijoral al ansamblului se află, cu acest prilej, Hannu Lintu, iar solista seriei de concerte este violoncelista Sol Gabetta. Radio România Muzical preia în direct concertul susținut de muzicieni la Filarmonica din Berlin marți, 13 martie 2018, de la ora 21.00.

Hannu Lintu este dirijorul șef al Orchestrei Radiodifuziunii Finlandeze, un ansamblu înființat în anul 1927 la Helsinki. El l-a înlocuit, din stagiunea 2012-2013, pe Sakari Oramo, preluând poziția după ce colaborase, în calitate de director artistic și dirijor șef, cu Orchestra Filarmonicii din Tampere. Predecesorii săi la pupitrul orchestrei radio au mai fost Jukka-Pekka Saraste și Paavo Berglund. Hannu Lintu are angajamente și cu alte ansambluri simfonice importante, ca Orchestra RTE, Capela de Stat din Dresda, Deutsches Symphonie Orchestre Berlin, City of Birmingham Symphony Orchestra, Orchestrele simfonice din Cincinnati și Toronto, între altele. În aprilie 2016 managementul orchestrei radio finlandeze a anunțat că a prelungit contractul lui Lintu până în anul 2021.

Pe lângă concertele pe care le susține acasă, la Centrul de Muzică din Helsinki (deschis în anul 2011), Orchestra Radio finlandeză realizează numeroase turnee; în anul 2009 muzicienii au cântat la Konzerthaus din Viena și la Alte Oper din Frankfurt, în stagiunea 2012-2013 au susținut concerte în Spania și Italia, cel mai recent turneu, înaintea celui prezent, fiind în Rusia.

Solista actualului turneu, violoncelista Sol Gabetta, a debutat de curând în compania Orchestrei Filarmonicii din Berlin și a dirijorului Sir Simon Rattle la Festivalul de la Baden-Baden. Împreună cu Orchestra Radiodifuziunii finlandeze ea cântă partitura solistică a Concertului nr.1 în re major de Bohuslav Martin. Instrumentul artistei aparține lutierului italian Matteo Goffriller, fiind manufacturat în 1730 la Veneția.

În deschiderea concertului veți asculta Simfonia în 3 mișcări de Igor Stravinski, iar la final Simfonia a V-a op.82 în mi bemol major de Jean Sibelius, muzicienii finlandezi fiind cei mai buni ambasadori ai compozitorului născut la Hämeenlinna.

 

 

 

Irina Cristina Vasilescu