Evenimentele săptămânii Înapoi

Simon Rattle și Orchestra Filarmonicii din Londra, în transmisiune directă la Radio România Muzical

Publicat: vineri, 13 Ianuarie 2017 , ora 13.42

Joi, 19 ianuarie 2017, Simon Rattle și Orchestra Filarmonicii din Londra interpretează prima audiție absolută a lucrării "Remembering" scrisă de compozitorului englez Mark-Anthony Turnage. Concertul desfășurat la Barbican Hall are în program și monumentala Simfonie a VI-a, "Tragica" din creația lui Gustav Mahler și va fi difuzat în transmisiune directă la Radio România Muzical.

Aparatul orchestral aflat pe scenă pentru simfonia lui Mahler va avea dimensiuni impresionante: opt corni, șase trompete, patru tromboane, două harpe, celestă și instrumente de coarde. Deși lucrarea a fost concepută într-una dintre cele mai fericite perioade din viața compozitorului, partitura este străbătută de ritmuri de marș. Iar în mișcarea finală, secțiunea de percuție este mărită prin lovitura unui uriaș ciocan, conducând spre unul dintre cele mai sumbre finaluri din istoria muzicii.

În ceea ce privește creația lui Mark-Anthony Turnage, "Remembering", aceasta a fost scrisă în memoria lui Evan Scofield, fiul chitaristului John Scofield, cu care Turnage lucrase pentru compoziții anterioare. Evan s-a stins din viață în 2013, la vârsta de 26 de ani, după 2 ani de luptă cu cancerul. "Pe parcursul celor 30 de minute am încercat să aduc suficient de multă varietate încât să-l portretizez pe Evan Scofield ca persoană originală, pozitivă, evitând tonul îndurerat și aducând în schimb o deschidere către umanitate", spunea compozitorul, adăugând: "Mișcarea finală nu este o concluzie tradițională, ci un expresiv Cântec pentru Evan, de parcă vocea sa s-ar auzi prin orchestră". Lucrarea "Remembering" a fost o comandă din partea Orchestrei Simfonice din Londra, Fundației Filarmonicii din Berlin și Orchestrei Simfonice din Boston.

Un program muzical plin de semnificații pe care vă invit să îl ascultați în direct joi, 19 ianuarie, de la ora 21.30.

Andreea Chiselev