Evenimentele săptămânii Înapoi

Simfoniile fără număr ale compozitorului Anton Bruckner cu Orchestra Filarmonicii din Berlin condusă de Christian Thielemann

Publicat: miercuri, 21 Februarie 2024 , ora 8.25

În seara de vineri, 1 martie 2024, de la ora 21.00, Radio România Muzical vă propune un concert mai puțin obișnuit, în care Orchestra Filarmonicii din Berlin va interpreta sub bagheta lui Christian Thielemann simfonii mai puțin cunoscute aparținând compozitorului austriac Anton Bruckner. Aceste lucrări nu au fost incluse în numărătoarea oficială, alături de celelalte nouă lucrări de acest gen, cele 9 simfonii binecunoscute pe care ni le-a lăsat Bruckner.

Vom asculta mai întâi "Simfonia de studiu" în fa minor, prima încercare simfonică a sa, descrisă chiar de el însuși drept "muncă școlară", dar care ne încântă totuși prin verva și căldura romantică, apoi simfonia "Nullte" adică "Nr. 0".

Plasată ca moment al creației între Simfonia I și Simfonia a II-a, simfonia "Nullte" în re minor a fost abandonată de compozitor, acesta notând chiar pe prima pagină a lucrării că este anulată. Dar ne fascinează felul în care se conturează, de-a lungul desfășurării muzicale, stilul personal inconfundabil al celui care a devenit astăzi un pilon al repertoriului simfonic în programele de concerte, Maestrul Sfântului Florian, cum a mai fost numit Bruckner pentru faptul că și-a petrecut copilăria la Abația Sf. Florian de lângă Linz, una dintre cele mai vechi abații din lume care funcționează și în prezent.

Iar dirijorul Christian Thielemann, un mare interpret al creațiilor cu semnătura lui Anton Bruckner, va fi ghidul nostru pe tărâmul descoperirilor muzicale.


Laura Ana Mânzat