Evenimentele săptămânii Înapoi

Simfonia "Destinului" de Ludwig van Beethoven interpretată din memorie în Festivalul BBC Proms

Publicat: joi, 28 Iulie 2022 , ora 8.41

Scena europeană aduce în 2 august încă un eveniment din Festivalul BBC Proms. Opt săptămâni de concerte, conferințe, workshop-uri și evenimente concepute pentru familii se desfășoară în perioada 15 iulie - 10 septembrie 2022. Radio România Muzical vă prilejuiește audiția celor mai importante evenimente ce au loc în celebra sală Royal Albert Hall - gazda festivalului, încă din 1941. Cel din 2 august este unul special, "un tur de forță absolut" - după cum spun organiztorii - cu Orchestra "Aurora" care va interpreta din memorie Simfonia "Destinului" de Ludwig van Beethoven.

Sub conducerea dirijorului fondator Nicholas Collon, cele mai recente concerte ale Orchestrei Aurora Proms, cu partituri executate din memorie, i-au bulversat pe cronicari care au scris la superlativ despre muzicieni. De aici și parteneriatele și contractele, dintre cele mai îndrăznețe, primite de ansamblul și dirijorul lor. Pentru 2 august, muzicienii au ales pentru centenarul Iannis Xenakis ( 100 ani de la nașterea compozitorului greco - francez, născut la Brăila în 29 mai 1922) lucrarea pentru percuție și orchestră "O-Mega". De asemenea au ales și să exploreze primul Concert pentru vioară al lui Dmitri Shostakovich cu Patricia Kopatchinskaja, solistă. Este una dintre cele mai carismatice muziciene, total lipsită de inhibiții, o combinație de profunzime, ingeniozitate și umor ce poate egala strălucirea muzicienilor ce alcătuiesc Orchestra "Aurora". "Muzicienii aventurieri" - cum mai sunt numiți membri ce alcătuiesc Orchestra "Aurora" încheie seara de 2 august cu o interpretare fără partitură a Simfoniei a V-a op. 67 în do minor - "a Destinului" de Ludwig van Beethoven.

O seară memorabilă promite Festivalul Proms pentru seara de 2 august, transmisă în direct de la Royal Albert Hall de Radio România Muzical. (ora 21.30)


Jeanine Costache