Cronici Înapoi

Sibiu Jazz Festival - noul sinonim pentru 'muzică' este 'Harold Lopez Nussa Quintet'

Publicat: marți, 15 Mai 2012 , ora 15.22

Până să-i ascult, vineri, 11 mai, la sala Thalia, în cadrul Sibiu Jazz Festival, pe tinerii care alcătuiesc cvintetul pianistului cubanez Harold Lopez Nussa, credeam că unei formații camerale clasice îi trebuie mult timp pentru ca membrii ei să realizeze legătura spirituală care-i face să se simtă unul pe altul. Mi-am dat seama atunci că unui cvintet de jazz îi trebuie, pentru acest lucru, fie o clipă, fie o veșnicie - este la fel de improbabil, cu atât mai miraculos, ca niște jazzmani, interpreți ai unei muzici esențialmente bazate pe improvizație, să aibă atâta sincronizare și coerență. Ca să fii instrumentist de jazz, ai nevoie de o imaginație de compozitor, ai aproape obligația de a fi creator, nu doar executant.


Poveste într-o continuă avansare

M-am mai gândit că găsisem motivul pentru care place jazzul: pentru că stârnește permanent curiozitatea. Te întrebi, cu fiecare secundă scursă, unde va merge mai departe muzica, unde te va duce. Răspunsul nu îl ghicești niciodată; întotdeauna ești cu totul luat prin surprindere - una foarte plăcută. Și, tot la concertul Harold Lopez Nussa Quintet m-am mai gândit că instrumentele sunt făcute să scoată sunete și deci muzică, și că muzica autentică este cea scoasă de om printr-un instrument muzical.


Definiții date muzicienilor cubanezi

Pianistul Harold Lopez Nussa mi l-a adus în minte, cu tehnica, siguranța și dibăcia lui, pe Lang Lang. Saxofonul și trompeta care l-au însoțit ca instrumente melodice au avut o sonoritate extraordinară, contrabasul cu coarde ciupite a fost deosebit de virtuoz, iar percuția, care a inclus într-un recital de duo cu pianul membrana sensibilă a unei boxe de amplificare pe post de instrument muzical - extraordinară.

După bisul dat de cvintetul Harold Lopez Nussa, am aflat și păreri ale celor care-l ascultaseră.


Opinii

"Extraordinar. Mi-a plăcut la ei că au adus ceva mai aparte față de ce am văzut eu în anii trecuți. Encantada, cum se spune în spaniolă."

"A fost frumos, plăcut, cum erau ei ca grup. Au cântat foarte frumos." - student la inginerie electrică

"Și mie mi-au plăcut foarte mult. Mi-a plăcut cum se înțelegeau ei, chimia dintre ei. Și sound-ul, adică jazzul clasic îmbinat cu elemente latino." - studentă la științe economice

"Sunt muzicieni adevărați toți. Piesele erau elaborate foarte frumos. Este o muzică foarte apropiată de locul de unde vin ei, zona central-americană. O muzică plăcută, făcută cu profesionalism." - muzician

Reportaj de Maria Monica Bojin