Evenimentele săptămânii Înapoi

Sheku Kanneh Mason - Interpretul zilei, în 19 iunie

Publicat: miercuri, 13 Iunie 2018 , ora 11.32

Are doar 19 ani, dar este deja unul dintre cei mai cunoscuți violonceliști ai lumii, susținând în compania unor ansambluri de prestigiu ca Orchestra Națională BBC a Țării Galilor, Filarmonica Regală din Liverpool, Tonhalle din Zurich și Orchestra Simfonică din Birmingham. Iar de curând a atras și mai mult interesul și admirația publicului, onorând invitația actriței Meghan Markle de a cânta la nunta ei cu prințul Harry. Este vorba despre Sheku Kanneh Mason, un violoncelist talentat, care imprimă instrumentului său un sunet plin, cald și expresiv. El este în prezent student la Academia Regală de Muzică, clasa profesoarei Hannah Roberts, și cântă pe un violoncel Amati construit în anul 1610, primit cu împrumut dintr-o colecție privată.

S-a născut în anul 1999 la Nottingham și a studiat violoncelul de la vârsta de șase ani cu Sarah Huson Whyte și apoi cu Ben Davies la Academia Regală de Muzică. În 2016 a câștigat prestigiosul premiu BBC Young Musician of the Year, o performanță deosebită care l-a ajutat în ascensiunea sa artistică. Din acel moment, cariera tânărului muzician a crescut considerabil, el fiind invitat să concerteze pe scene renumite ale lumii. De altfel, chiar în perioada următoare el va debuta la Wigmore Hall, Carnegie Hall și în cadrul Festivalului de la Lucerna.

Tot ca urmare a câștigării premiului BBC, Sheku Kanneh-Mason a semnat un contract cu Casa de discuri Decca. Iar la începutul acestui an, a lansat albumul de debut, pe care l-am difuzat deja integral la Radio România Muzical în luna februarie, în cadrul proiectului Discurile anului 2018. Albumul intitulat Inspiration, care a ajuns pe locul I în topul oficial dedicat muzicii clasice în Marea Britanie, include monumentalul Concert în Mi bemol major pentru violoncel și orchestră de Șostakovici, o lucrare extrem de dificilă, cu care Sheku Kanneh Mason a câștigat premiul BBC Young Musician of the Year, la Barbican Hall din Londra. Iar anul trecut, artistul a revenit pe aceeași scenă pentru a prezenta din nou lucrarea compozitorului rus, fiind elogiat de critici pentru tehnica superbă, elocvența și expresivitatea sa. Alături de Concertul de Șostakovici, pe album mai sunt incluse piese miniaturale din creația unor compozitori romantici sau de secol 20, unele fiind aranjamente pentru ansambluri camerale sau pentru violoncel și orchestră. Regăsim pe albumul Inspiration lucrări de Pablo Casals, Yosef Hadar, Leonard Cohen, Jacques Offenbach sau Camille Saint-Saens, înregistrate împreună cu clarinetistul Oliver James, violonistul Didier Osindero, violista Alinka Rowe, dar și cu Orchestra Simfonică din Birmingham condusă de dirijoarea lituaniană Mirga Grazinyte Tyla, director muzical al ansamblului.

Aveți ocazia de a-l asculta din nou la Radio România Muzical pe excepționalul violoncelist Sheku Kanneh Mason marți, 19 iunie 2018, de la ora 12,00 și, în reluare, de la ora 23.30, în cadrul emisiunii Interpretul zilei.


Larisa Clempuș