Evenimentele săptămânii Înapoi

Sergey Babayan și Daniel Harding în Festivalul de la Verbier și în direct la Radio România Muzical!

Publicat: joi, 20 Iulie 2017 , ora 23.09

24 iulie este o zi plină de evenimente în cadrul Festivalului de la Verbier, cu două recitaluri pianistice susținute de Barry Douglas și Denis Kozhukhin și un concert cameral care îi aduce în fața publicului pe Renaud Capucon și Edgar Moreau, printre alții.

Între acestea, concertul Orchestrei Festivalului de la Verbier cu Sergey Babayan ca solist, ce propune două reprezentative opusuri ale clasicismului vienez și romantismului târziu, Concertul nr. 25 KV 503 în Do major de Wolfgang Amadeus Mozart și Simfonia a IX-a în Re major de Anton Bruckner. Cum va suna acest program 100% austric în versiunea dinamicei Orchestre a Festivalului de la Verbier vom afla cu toții luni, 24 iulie, de la ora 20.00. La pupitrul dirijoral se va afla britanicul Daniel Harding, cel desemnat să îl înlocuiască pe Gianandrea Noseda, silit să-și anuleze toate angajamentele de pe parcursul acestei veri, în urma unei recente intervenții chirurgicale.

Director muzical al Orchestrei din Paris și al Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii Suedeze, Daniel Harding își definește stilul dirijoral drept "Rapid", în consens, de altfel, cu impresiile pe care le lasă versiunile sale interpretative, definite ca explozive și electrice. Cu asemenea date, ne așteptăm la o tălmăcire plină de forță a penultimului opus mahlerian, atât de ofertant din punct de vedere emoțional.

Monumentala simfonie de Mahler este precedată de un alt opus scris la Viena, de această dată în 1786, remarcabilul concert nr. 25 în Do major de Wolfgang Amadeus Mozart ce-l aduce în ipostază solistică pe unul dintre cei mai sensibili și rafinați pianiști ai prezentului. Sergey Babayan consideră că orice act artistic trebuie să reveleze o dimensiune spirituală și credincios aceste idei, versiunile sale au mereu o intensitate expresivă care nu încetează să captiveze. Iar pentru cunoscători, cuvintele dintr-o cronică din Le Figaro de acum câțiva ani, în care îi erau apreciate "tușeul inegalabil, frazarea armonioasă și o virtuozitate care îți taie respirația" sunt perfect justificate.

Să ne pregătim, așadar, pentru o seară de excepție luni, 24 iulie, când pe frecvențele Radio România Muzical puteți asculta în direct de la ora 20.00 acest concert.

Ioana Marghita