Cronici Înapoi
Serată Ceaikovski la Ateneul Român
O nouă Serată Muzicală în București, ce se înscrie în seria inițiată de Asociația “Lanto Arte”, s-a desfășurat pe scena Ateneului Român miercuri, 6 octombrie 2010, în prezența unui public deopotrivă numeros și entuziast. Și pentru că frigul de afară nu i-a împiedicat pe iubitorii muzicii să participe la acest eveniment, programul - dedicat integral muzicii lui Piotr Ilici Ceaikovski - dar și modul în care a fost interpretat au răsplătit așteptările audienței, cu atât mai mult cu cât la pupitrul Orchestrei Filarmonicii bucureștene s-a aflat dirijorul Horia Andreescu.
Dacă paginile selectate din Suita baletului Lacul lebedelor – unul dintre cele mai cunoscute titluri ale creației lui Piotr Ilici Ceaikovski – au însemnat o incursiune într-o lume nouă, în care publicul a avut prilejul de a descoperi lirism, discreție, suspans și chiar frenezie, Concertul pentru vioară și orchestră op. 35 în Re major – de fapt, prima lucrare prezentată în cadrul serii muzicale – a impresionat cel puțin în egală măsură, prin contraste ale tempo-ului, un dozaj echilibrat al nuanțelor și un colorit timbral sugestiv, toate redate de o orchestră matură, cu care Horia Andreescu a comunicat dincolo de gestul dirijoral – renunțând uneori la acesta și recurgând exclusiv la mimică.
Probabil însă că surpriza concertului a constituit-o prezența, în postura de solist, a polonezului Jaroslaw Nadrzycki, laureatul Premiului I al Concursului Internațional “George Enescu” de anul trecut. Acest tânăr muzician a impresionat prin echilibrul cu care a făcut trecerea de la momentele lirice la cele tensionate, prin modul în care a evidențiat contrastele timbrale și dinamice ale Concertului ceaikovskian și, mai ales, prin faptul că nu s-a temut să renunțe la virtuozitate în favoarea clarității; un muzician matur încă de acum, pe care sperăm că îl vom mai asculta în țara noastră și în viitor.