ACUM:
20.00
Armonii preclasice
O oază de liniște și echilibru.
Urmează: 21.00 Scena europeană Înregistrări sau concerte în direct.
Apoi: 23.30 Sunete contemporane Creații contemporane românești

Evenimentele săptămânii Înapoi

Semyon Bychkov și Orchestra Filarmonicii Cehe - ȋn direct de la Londra, miercuri 24 octombrie, ora 21.30

Publicat: luni, 22 Octombrie 2018 , ora 10.51

Filarmonica Cehă marchează 100 de ani de la independența Cehiei și Slovaciei printr-un turneu de anvergură care ȋncepe la Londra (24 octombrie) și continuă ȋn SUA la New York (27 octombrie), Washington (29 octombrie), Chicago (4 noiembrie), San Francisco (11 noiembrie), acestea fiind cele mai importante centre artistice dintr-o listă mult mai amplă, după care ansamblul ceh revine pe tărâm european, la Musikverein din Viena (24, 26, 27 noiembrie). Este un adevărat tur de forță ce nu poate fi decât pilduitor ȋn anul ȋn care și noi, românii, aniversăm Centenarul Marii Uniri.

Ȋn transmisiune directă vă invităm să ascultați la Radio România Muzical concertul găzduit de Academia Regală de Muzică din Londra, eveniment pentru care toate biletele au fost vândute, interesul fiind sporit de calitatea interpreților, deopotrivă dirijor, solist și orchestră, ca și de piesele din program, impregnate de un profund spirit ceh, cu două ample și reprezentative lucrări de Antonin Dvorak, cel care a dirijat primul concert al Filarmonicii din Praga ȋn urmă cu 123 ani.

Cea mai performantă orchestră cehă se prezintă lumii pentru prima oară ȋntr-un turneu cu Semyon Bychkov - dirijorul principal și directorul artistic al acestui ansamblu, funcții preluate efectiv din stagiunea curentă. "Filarmonica cehă se numără printre puținele orchestre care au reușit să-și păstreze o identitate unică, prin autenticitatea expresiei și a sunetului, ȋntr-o lume muzicală din ce ȋn ce mai globalizată și uniformă." - spune dirijorul de origine rusă, a cărui carieră este marcată de angajamente la Orchestre de Paris, Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Köln și Semperoper din Dresda, ca și de evoluții spectaculoase ȋn fruntea marilor orchestre ale lumii.

Solista turneului este violoncelista Alisa Weilerstein, lider al generației de până în 40 de ani, o muziciană pasională și vibrantă, "cea mai importantă violoncelistă pe care a dat-o America de la Yo Yo Ma ȋncoace", cu discuri de mare succes, frecvent programate și la postul nostru. Ȋn direct de la Londra o vom asculta ȋn Concertul op. 104 ȋn si minor de Antonin Dvorak, partitură emblematică ȋn rândul capodoperelor romantice, cu un fior melodic unic și captivant. La fel de atrăgătoare se anunță și Simfonia a VII-a op. 70 ȋn re minor de Antonin Dvorak, ce excelează printr-un dramatism puternic, ȋnverșunat, de-a dreptul tragic, opus ce face o notă distincă ȋn contextul celor nouă simfonii ale marelui ceh. Așadar există multe argumente să ascultați transmisiunea noastră de la Londra, care se deschide cu minunata Uvertură a operei Mireasa vândută de Bedrich Smetana.

Monica Cengher