Recomandări Înapoi

Semyon Bychkov 65 - aniversare la Radio România Muzical!

Publicat: vineri, 24 Noiembrie 2017 , ora 23.18

Forța de expresie a titanilor componisticii universale pare cu atât mai evidentă și mai eficientă în receptarea ei de către ascultători cu cât știi mai bine s-o etalezi cu echilibru, discernământ și chiar cu estompare, în detrimentul emfazei și senzațiilor tari; pentru că, de la Bach și Beethoven și până la Chopin, Brahms sau Șostakovici, tendința a fost ca, odată cu înaintarea pe poteca îngustă a maturizării, expresia să devină o esență definită de seninătate și mezza-voce. Pentru un astfel de adevăr pledează, cu farmec, masculinitate și imensă știință, dirijorul Semyon Bychkov, cel care în 30 noiembrie va împlini 65 de ani.

La o primă vedere, această temperanță a uriașei forțe interioare pe care o sugerează (și despre care îți dă, cumva, senzația că o ține cu greu în frâu) îl recomandă ca un ambasador ideal al lui Brahms. Însă, pe de altă parte, ce lecție de stil a oferit Bychkov în 2015, în Festivalul "Enescu", dirijând Simfonia nr. 44 de Joseph Haydn, la Sala Mare a Palatului, într-o altfel de pledoarie, a economiei de forță a sunetului!

Spațiul rus a însemnat, pentru Semyon Bychkov, atât experiența formării muzicale excepționale, cât și cea, amară, a antisemitismului. În 1973 câștiga Concursul de dirijat "Rahmaninov" dar, ulterior, i se refuza debutul cu Filarmonica din Leningrad ca o consecință a solicitării vizei de a părăsi spațiul sovietic. S-a stabilit, totuși, în Statele Unite ale Americii, iar în 1984-1985, ca urmare a unei serii de solicitări de a înlocui, în Europa, dirijori celebri, își consolidează prestigiul. Egal de competent și pe teren simfonic și pe cel al teatrului liric, Semyon Bychkov a fost director muzical pentru Orchestre de Paris, dirijor principal la Semperoper, Dresda sau dirijor principal al Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii din Köln.

În 2013, Bychkov a trăit prima prezență ca dirijor invitat al Filarmonicii Cehe - cu care derulează un proiect discografic "Ceaikovski", autor despre care muzicianul afirmă: "Ceaikovski este exponentul muzicii ruse de secol al XIX-lea - de fapt, primul simfonist autentic în spațiul rus. Și s-a dovedit mai curând o figură călăuzitoare în vremea lui - nu încape îndoială că și în a noastră - dar în timpul vieții sale a personificat acel segment al societății care se orienta către vestul european și se simțea solidar cu valorile acestuia."

Filarmonica Cehă a anunțat deja numirea lui Bychkov ca dirijor principal și director muzical începând cu viitoarea stagiune. Iar noi îl sărbătorim cu anticipație luni, 28 noiembrie 2017, ascultând, în premieră radiofonică, cel mai recent album al său: cel cu Simfonia "Manfred" de Piotr Ilici Ceaikovski, lansat anul acesta. Semyon Bychkov - "Interpretul zilei", la Radio România Muzical!

Ștefan Costache