Agenda de concert Înapoi

Seară de muzică de cameră: Enescu, Beethoven, Schumann

Publicat: miercuri, 31 Mai 2017 , ora 10.30

Doi instrumentiști români de mare reputație, se prezintă, cu forțele reunite, în fața publicului iubitor de muzică de cameră, într-un splendid dar dificil program alcătuit din lucrări de Enescu, Beethoven, Schumann.


Recital de pian

Sâmbătă, 3 iunie 2017, 19:00 - 21:00, Sala Mare

Dan Cavassi - violoncel
Viniciu Moroianu - pian

Program:

George Enescu
Sonata nr. 2, în do major, op. 26, nr. 2

Ludwig van Beethoven
Sonata nr. 4, în do major, op. 102, nr. 2

Robert Schumann
Adagio și Allegro, op. 70

Biletele se pot procura de la Casa de Bilete a Ateneului Român.
Program: Marți - Vineri 12:00 - 19:00
Telefon: 021.315.68.75
Pentru rezervari accesați site-ul www.fge.org.ro

Violoncelistul Dan Cavassi este fiul dirijorului și compozitorului Liviu Cavassi, fiind din partea tatălui, cea de a patra generație de muzicieni. După ce absolvă Liceul de Muzică "George Enescu", la clasa profesorilor Paul Ochialbi și George Cocea, Dan Cavassi intră la clasa profesorului George Iarosevici la Academia de Muzică bucureșteană, pe care o absolvă în 1973. Încă din timpul studiilor pune bazele unui cvartet de coarde - cu care concertează, participă la seminarii și cursuri internaționale (Pecs, Weimar, Bayreuth). Muzicianul se perfecționează cu mari maeștri precum Antonio Janigro și Galina Kossolupova. În anul 1973 obține o bursa de studii la Geneva unde lucrează cu Pierre Fournier. Din 1984 este prim-violoncelist la Filarmonica "George Enescu". Din 1974, în paralel cu activitatea în orchestră sau cu aparițiile solistice, se preocupă intens de muzica de cameră, colaborând constant cu formații și artiști consacrați ca "Trio +" (Steliana Calos, Valeriu Barbuceanu și Adrian Tomescu), cvartetul Philarmonia, Muzica Nova, apoi devine violoncelist permanent în prestigiosul cvartet Muzica. În 1980 înființează cvartetul Pro Muzica cu care obține premii naționale și internaționale (Roma, Paris, Colmar). În 2005 înființează alături de compozitoarea Carmen Maria Carneci ansamblul de muzică contemporană "Devotio Moderna".

Viniciu Moroianu s-a născut și el într-o familie de muzicieni. A absolvit Liceul de muzică "George Enescu" la clasa prof. Marta Paladi, iar în 1985 Universitatea Națională de Muzică din București, unde a studiat cu prof. Gabriel Amiraș. Este laureat al concursurilor internaționale de la Paris ("Guilde française des artistes solistes", 1979) și București ("George Enescu", 1991). De asemenea, a fost distins cu Premiul Colegiului Criticilor Muzicali în anul 1981 pentru interpretarea Sonatei a III-a pentru pian de George Enescu și cu Premiul Fundației "Dinu Lipatti" pentru restituirea și prezentarea în concert, în 1992, a Fanteziei op. 8 de Dinu Lipatti. În 2003 a realizat ediția critică a cadențelor compuse de Dinu Lipatti (Ed. Muzicală, 2003).

Activitatea sa artistică include peste 900 de apariții scenice, în recitaluri, concerte cameral și ca solist concertist. Din 2003 este solist invitat permanent la Filarmonica "Ion Dumitrescu" din Râmnicu Vâlcea, alături de care realizează integral lucrărilor concertante pentru pian de Beethoven. Viniciu Moroianu este membru fondator al Societății Române Mozart (1991). În 2005 a obținut titlul de doctor în muzică cu teza "Două secole de gândire componistică reflectate în creația pentru pian solo a lui Dinu Lipatti". În prezent este profesor universitar la Catedra de pian principal a Universității Naționale de Muzică din București.