Agenda de concert Înapoi

Seară de cvartet Aleksandr Borodin

Publicat: vineri, 23 Mai 2014 , ora 12.37

Numele compozitorului rus Aleksandr Borodin (1833-1887) a rămas în istoria muzicii mai ales prin opera sa Prințul Igor, prin cele trei simfonii și prin cele două cvartete de coarde. Membru al celebrului Grup al celor cinci, alături de tovarășii săi de suflet și idealuri Nikolai Rimski-Korsakov, Modest Petrovici Musorgski, Piotr Ilici Ceaikovski și Mili Balakirev, cărora li s-a alăturat mai târziu și César Cui, Aleksandr Borodin a avut un cuvânt important de spus în consolidarea și afirmarea școlii muzicale ruse.

Compozitor, doctor și chimist, Borodin a fost el însuși un bun violoncelist pasionat de muzica de camera. După ce, într-o primă fază, în lucrările sale camerale este tributar stilului lui Felix Mendelssohn-Bartholdy, în 1874, compozitorul începe să scrie primul sau cvartet de coarde, într-o manieră nouă. În 1881 urmează cel de al doilea cvartet de coarde, care conține, în cea de a treia parte a sa, celebra "nocturnă". Sunt pagini muzicale de mare frumusețe și profunzime ce îl evidențiază pe creator în cadrul grupului ai cărui membri evitau formula de cvartet considerată improprie spiritului muzicii ruse.

Alăturarea într-o seară de recital a celor două cvartete de Aleksandr Borodin este un eveniment rar. Opțiunea are la bază talentul, interesul, curiozitatea și, nu în ultim rând, profunzimea și maturitatea membrilor formației, puse în folosul unui demers deloc ușor.

Stagiunea de marți seară are bucuria și plăcerea de a putea oferi publicului o astfel de ocazie cu totul specială: lucrări de referință din istoria cvartetului într-o interpretare de referință.


Stagiunea de marți seara

Marți, 27 Mai 2014, 19:00 - 20:00
Ateneul Român/Sala mică

LUCIAN GABRIEL DĂNILĂ - vioara I
CRISTINA BAZGAN- vioara a II-a
TAMARA DICA - violă
DIANA PETRE POPESCU - violoncel

Program

Aleksandr Borodin

Cvartetul de coarde nr. 1, în la major

Cvartetul de coarde nr. 2, în re major

Coproducător: Radio România Muzical

Biletele se pot cumpăra de la casa de bilete a Ateneului Român.
Program: Marți - Vineri 12:00 - 19:00
Telefon: 021.315.68.75
Pentru rezervări accesați site-ul www.fge.org.ro

LUCIAN GABRIEL DĂNILĂ este absolvent al Liceului de Artă "Octav Băncilă" din Iași, prof. Veronica Rotar și Anton Diaconu (membru al cvartetului VOCES). A studiat apoi la Universitatea Națională de Muzică din București, la clasa lect.univ. Ladislau Csendes, urmând și cursuri de măiestrie cu Octavian Rațiu (Piatra Neamț, 1990), Eugen Sârbu (Iași, 1991), Wolfgang Marschner (București și Weimar, 1999) ș.a. Este solist-instrumentist, șef de partidă în Orchestra de Cameră Radio; are și o bogată activitate ca solist-concertist concretizată în numeroase recitaluri susținute în România, Grecia, Olanda, Germania sau în concerte în compania unor orchestre din București (Orchestra de Cameră Radio, Orchestra UNMB) și din țară (Iași, Satu-Mare, Giurgiu), precum și ca membru al unor formații camerale.

CRISTINA ADRIANA BAZGAN este absolventă a Liceului de Muzică "George Enescu" din București. A urmat apoi cursurile Universității Naționale de Muzică din București, la clasa de vioara a prof. Octavian Rațiu. A participat la cursurile de măiestrie susținute de prof. Andrei Roșianu și de Michael Geisler. Este laureată a mai multor concursuri naționale. A susținut recitaluri solo și camerale în țară și străinătate. A activat ca instrumentist al Filarmonicii "Muntenia" din Târgoviște, a colaborat la Orchestra Națională Radio. În prezent este angajată a Orchestrei de Cameră Radio.

TAMARA DICA a studiat la Universitatea Națională de Muzică din București, la clasele conf. univ. dr. Iulia Timiraș și a prof. Valeriu Pitulac și la Hochshule fur Musik und Theater Hamburg la clasa prof. Marius Nichiteanu. De-a lungul timpului activitatea artistică a violistei s-a concretizat în numeroase recitaluri și concerte alături de formații camerale iar în prezent face parte din colectivul Operei Naționale din București și colaborează frecvent cu Orchestra de Tineret.

DIANA PETRE POPESCU este absolventă a Liceului de Muzică "Sigismund Toduță" din Cluj-Napoca, la clasa de violoncel a prof. Maria Mărginean, urmând și cursuri de măiestrie cu Marin Cazacu și Matt Haimovitz. A studiat apoi la Universitatea Națională de Muzică din București, la clasele profesorilor Aurel Niculescu, Laura Buruiană și Marin Cazacu. Este laureată a mai multor concursuri naționale și internaționale. A evoluat și ca solistă cu Filarmonica de stat "Transilvania" din Cluj-Napoca. Din timpul studiilor universitare, s-a dedicat stilului cameral susținând numeroase recitaluri, iar în prezent este membră a Orchestrei Camerata Regală și colaboratoare a Filarmonicii "George Enescu" din București.

Cristina Bohaciu Sârbu