Cronici Înapoi

Saxofonistul Theodor Kerkezos alături de Orchestra Națională Radio și dirijorul Tiberiu Soare

Publicat: luni, 28 Octombrie 2013 , ora 17.14

"Foarte profund, reușește să-ți transmită emoția!"/ "Pentru mine a fost o noutate. N-am prea auzit până acum saxofon în concert." - publicul din Studioul "Mihail Jora", după concertul susținut de saxofonistul grec Theodor Kerkezos, solistul de vineri, 25 octombrie 2013, al Orchestrei naționale Radio. Programul dirijat de Tiberiu Soare a debutat cu piesa în formă de Habanera de Maurice Ravel și "Scaramouche", Suită pentru saxofon și orchestră de Darius Milhaud.

În pauza concertului a avut loc lansarea celui mai recent compact-disc înregistrat de Orchestra Națională Radio. Apărut la Editura "Casa Radio", albumul cuprinde o viziune interpretativă actuală, o înregistrare specială din luna iulie, realizată cu Tiberiu Soare la pupitrul ansamblului, a Simfoniei a II-a op.17 în La major de George Enescu. Despre lucrare ne vorbește dirijorul Orchestrei Naționale Radio:

«Este vorba de o capodoperă, cred eu, nu numai a creației enesciene, ci a întregii creații simfonice a secolului al XX-lea. Am discutat cu muzicieni din diferite țări, care m-au întrebat constant de ce această lucrare - Simfonia a II-a în La major de George Enescu - nu este inclusă în repertoriul standard al marilor orchestre. Evident că ar fi mai multe explicații, una e dificultatea ei; nu vă ascund că este o piesă extrem de dificilă, dar, în orice caz, muzica lui Enescu trebuie cântată și în primul rând trebuie cântată de muzicienii români. Astfel încât ne facem o datorie de onoare interpretând muzica lui Enescu atât de bine cât putem noi. Credem că versiunea de pe acest disc nu este una deloc rea și sperăm să vă placă. Acest disc, de asemenea, este primul dintr-o preconizată serie care ar trebui să cuprindă creația simfonică enesciană. Deocamdată, pe termen scurt și mediu, ne vom concentra pe cele trei simfonii și pe cele trei suite de orchestră.»

Partea a doua a serii a continuat cu muzica lui Enescu - Suita a doua în Do major - la finalul programului de vineri seară susținut de Orchestra Națională Radio și dirijorul Tiberiu Soare. Iată câteva impresii de după concert:

"Superb, iar Tiberiu Soare este un dirijor extraordinar!"

"Saxofonul este un instrument mai mult pentru muzică de jazz, de improvizație, deci… abordarea unor piese clasice e mai rară… și cu asta a devenit interesant. Tiberiu Soare - un dirijor foarte carismatic și foarte plăcut, plin de energie și asta trece și asupra orchestrei."


Reportaj realizat de Lucian Haralambie