Agenda de concert Înapoi

Sărbătoarea muzicii și a Crăciunului pe scena Filarmonicii "George Enescu"

Publicat: marți, 20 Decembrie 2022 , ora 10.04

În preajma Crăciunului, Filarmonica "George Enescu" invită publicul în zilele de joi, 22 decembrie și vineri, 23 decembrie la ultimele concerte programate în stagiunea simfonică din anul 2022. La pupitrul Orchestrei simfonice a Filarmonicii se va afla dirijorul francez Nicolas Simon, iar ca soliste vor evolua violonistele Sarah și Deborah Nemțanu, născute la Bordeaux într-o familie de muzicieni de origine română, cu remarcabile cariere internaționale.

Programul propune pentru început Preludiile de Franz Liszt, o lucrare impetuoasă prin care s-a consacrat un nou gen, poemul simfonic, cu o lume sonoră impresionantă, marcată de bucuria apoteozei finale dinainte anunțate. În continuare, solistele Sarah și Deborah Nemțanu vor interpreta un cuplu de concerte pentru două viori și orchestră. Primul dintre ele, Concertul în re minor pentru două viori și orchestră, BWV 1043 de Johann Sebastian Bach este pe cât de familiar, pe atât de iubit de muzicieni și melomani deopotrivă. Ca o punte peste secole, Concertul în re major pentru două viori și orchestră de Bohuslav Martinu, creat în jurul anului 1950, a fost descris, cu destul umor, de către compozitor în corespondența sa drept o lucrare "probabil nu la fel de reușită ca cea a lui Bach, dar poate prima de felul său după Bach". În partea a doua a serii, Suita "Spărgătorul de nuci" de Piotr Ilici Ceaikovski are darul de a trezi copilul din fiecare dintre noi și de a ne transporta într-o lume magică, cu zâne, prinți fermecați și soldăței din turtă dulce, ce translează între un decor mundan, de sărbătoare a Crăciunului și unul feeric, de vis devenit astfel realitate; totul prinde viață pe tărâmul dulciurilor și în palatul fermecat din Confiturenburg.


Ateneul Român

Joi, 22 decembrie 2022, ora 19

Vineri, 23 decembrie 2022, ora 19


Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu"

Dirijor NICOLAS SIMON

Soliste: SARAH NEMȚANU, DEBORAH NEMȚANU


Program


Franz Liszt - Poemul simfonic "Preludiile", S.97

Johann Sebastian Bach - Concertul în re minor pentru două viori și orchestră, BWV 1043

Bohuslav Martinu - Concertul în re major pentru două viori și orchestră, H. 329

Piotr Ilici Ceaikovski - Suita "Spărgătorul de nuci", op. 71


Mai multe informații despre acest concert pot fi găsite aici:

https://www.fge.org.ro/calendar


Prețurile biletelor sunt:

Categoria I: 120 lei

Categoria II: 110 lei

Categoria III: 100 lei


Biletele se pot cumpăra:

- De la Casa de Bilete a Ateneului Român (Program: marți - vineri 12:00 - 19:00. Plata doar în numerar. Telefon: 021.315.68.75)

- Online, accesând site-ul www.fge.org.ro - secțiunea "Calendar".