Agenda de concert Înapoi

Săptămâna Sunetului - 15 februarie-10 martie 2019

Publicat: luni, 11 Februarie 2019 , ora 9.45
A 4-a ediție a Săptămânii Sunetului la București invită publicul la o nouă serie de întâlniri și evenimente ce adresează sunetul în creația culturală (scriitura sonoră, muzica, radio, cinema), mediul sonor (acustica spațiilor, sunetele orașului, noxele sonore) și sănătatea auditivă (excesele sonore, nivelul sonor al concertelor, prevenție).

Creată în Franța în urmă cu 15 ani în Franța, Săptămâna Sunetului (La Semaine du Son) există astăzi în zeci de orașe din lume, Bucureștiul fiind primul oraș din Europa centrală și de Est care a aderat la Principiile Săptămânii Sunetului cu scopul de a deschide dialogul despre sunet în complexitatea perspectivelor contemporane, a preocupărilor ecologice, a dezvoltării socio-culturale și a creației artistice.

Cea mai recentă acțiune cu impact global este adoptarea în 2018 de către UNESCO a rezoluției "Importanța sunetului în lumea de azi : promovarea de bune practici", bazată pe cele 5 tematici ale Cartei Săptămânii Sunetului (Charte de La Semaine du Son).

În centrul activităților Săptămânii Sunetului din acest an se află orașul și sunetele sale. Tema Urban Sound Art / Artă sonoră în spațiul public este dezvoltată și prezentată într-o serie de evenimente organizate de Goethe-Institut. Vezi www.goethe.de/bukarest

Deschiderea oficială a Săptămânii Sunetului are loc în data de 15 februarie la ora 19.00 la Goethe-Institut cu ocazia vernisajului expoziției Urban Sound Art, în prezența curatorului Carsten Seiffarth (Berlin).

Produsă de Fundația Beethoven pentru Artă și Cultură a orașului Bonn, expoziția prezintă aproape un deceniu de creație și cercetare artistică a artei sonore în spațiul public în cadrul proiectului "bonn hoeren". Acest proiect unic pe plan internațional investighează în permanență condițiile acustice și contextele sonore care caracterizează spațiile urbane moderne. Instalațiile de sunet documentate în expoziția retrospectivă prezintă o selecție dintre cele mai ample proiecte și oferă o imagine de ansamblu asupra diverselor moduri în care este abordată arta sonoră în spațiile urbane.

Evenimente Urban Sound Art / Artă sonoră în spațiul public:

15 februarie, deschiderea expoziției Urban Sound Art la Goethe-Institut

5 martie, workshop de instalație sonoră, cu Erwin Stache (DE)

8 martie, conferință despre creația sonoră în spațiul public, cu Carsten Seiffarth (DE)

8 martie, performance sonor, cu Erwin Stache (DE)

9 martie, plimbare sonoră, cu Sam Auinger (AT/DE)

9 martie, conferință performativă, cu Sam Auinger (AT/DE)

În paralel cu evenimentele tematice Urban Sound Art / Artă sonoră în spațiul public, Săptămâna Sunetului creează câteva momente forte în jurul creației sonore și muzicale contemporane, a relației sunetului cu imaginea și a sănătății auzului :

25 februarie, conferință despre practici colective în compoziția muzicală, cu Catherine Milliken (DE)

2 martie, Gala Premiilor SEMI SILENT pentru creație sonoră, cu sprijinul Muzeului Național de Artă Contemporană.

3 martie, Ziua Mondială a Auzului, eveniment despre sănătatea auzului și a urechii.

3 martie, concert excepțional cu lucrări ale compozitorului Octavian Nemescu în sistem octofonic la Control Club.

10 martie, vizionare video art din arhiva Kinema Ikon la MARe - Muzeul de Artă Recentă.

Pentru programul complet urmăriți site-ul evenimentului: www.saptamanasunetului.ro