Actualitatea internațională Înapoi

S-a stins din viață violoncelistul Anner Bijlsma

Publicat: vineri, 26 Iulie 2019 , ora 11.15

Violoncelistul Anner Bijlsma (85 de ani) s-a stins din viață miercuri noapte, 24 iulie 2019, conform unui anunț venit din partea familiei.

Muzicianul olandez a fost prim-violoncelist al Orchestrei Concertgebouw din Amsterdam în anii '60 și a făcut parte și din colectivul Operei Olandeze vreme de aproape două decenii. La 25 de ani, Anner Bijlsma a fost desemnat câștigătorul Concursului "Pablo Casals" din Mexic. Activitatea violoncelistului olandez a fost una extrem de bogată, de la interpretarea documentată a muzicii baroce până la repertoriul contemporan, colaborând cu ansambluri baroce mici alături de clavecinistul Gustav Leonhardt, dar și grupuri interesate de muzica secolului 20 cum ar fi Cvartetul Rondom.

Anner Bylsma: " Sunt un violoncelist și noi violonceliștii... avem un caracter foarte special. Se spune că suntem altfel... știu și eu... suntem descriși uneori ca fiind leneși sau supraponderali... În școală am învățat că trebuie să repet cât mai mult dar cred că secretul este să studiezi atent! Înainte iubeam mult mai mult natura decât o fac acum. Știti cum e... viața de acum... de fapt viața și cultura o găsești cel mai mult în orașe. Dar sunt de părere că trebuie să te bucuri de viață și de natură. Când ești tânăr te bucuri mult mai mult de ideea de viitor."

Anner Bijlsma s-a retras din activitate în 2006.


Lucian Haralambie