Evenimente Înapoi

S-a stins din viață Nikolaus Harnoncourt

Publicat: duminică, 6 Martie 2016 , ora 15.10

Dirijorul austriac Nikolaus Harnoncourt, una dintre figurile marcante ale artei sonore, s-a stins din viață sâmbătă, 5 martie 2016, la vârsta de 86 de ani. "Ultimele sale momente au fost petrecute alături de familie", informează printr-un scurt comunicat una dintre agențiile de presă din Austria.

Știrea vine după ce, în decembrie 2015, Nikolaus Harnoncourt a anunțat că se retrage de pe scenă pentru totdeauna, din motive de sănătate. Muzicianul a făcut acest gest printr-o scrisoare olografă, care începe cu "Iubit Public".

Nikolaus Harnoncourt a activat ca violoncelist în Orchestra Simfonică din Viena înainte de a fonda, în 1953, Concentus Musicus. S-a impus, în timp, ca una dintre cele mai respectate figuri care au contribuit fundamental la redescoperirea așa-zisei "muzici vechi", fără a ocoli defel repertoriul consacrat.

Catolic fervent și soț devotat partenerei sale de viață, violonista Alice Harnoncourt, Nikolaus Harnoncourt a cultivat o atmosferă caldă, de familie, între muzicienii cu care a colaborat - un fapt deloc comun, se pare. Rămâne în urma sa o imensă operă discografică și influența formatoare asupra câtorva generații de interpreți.