Actualitatea internațională Înapoi

S-a stins din viață Charles Aznavour

Publicat: luni, 1 Octombrie 2018 , ora 15.25

Charles Aznavour, unul dintre cei mai apreciați muzicieni francezi, s-a stins din viață noatea trecută, în locuința sa din Alpilles, sudul Franței. Legendarul cântăreț avea 94 de ani.

CNN și The Times l-au numit în 1988 "Cel mai important cântăreț de varietăți din secolul 20"; "Emmenez-moi", "Je Me Voyais Déjà" sau "La Bohème", semnate de Charles Aznavour, sunt doar câteva dintre piesele care au încântat generații întregi.

Născut într-o familie de emigranți armeni din Paris, era foarte atașat de comunitatea armeană. În urma cutremurului ce a răvășit Armenia în 1988, a pus bazele unei fundații cu scopul de a ajuta zonele sinistrate, fundație numită Aznavour pour l’Arménie. În onoarea sa, o piață din Erevan îi poartă numele, iar în Gyumri, orașul care a suferit cele mai multe pierderi de vieți omenești în cutremur, i s-a ridicat o statuie. Din 1995 a fost ambasador al Armeniei pe lângă UNESCO, iar din 2009 a fost ambasadorul Armeniei în Elveția (țara în care își avea reședința), după ce a devenit cetățean armean în 2002.

Artistul francez a vizitat România în două rânduri, în 1964 și în 2004. În perioada februarie-martie 2004, Charles Aznavour a filmat la Palatul Cotroceni și la Sinaia, timp de 23 de zile, pentru producția de televiziune "Le pere Goriot", realizată de France 2, în colaborare cu TVR și Castel Film România.

Lucian Haralambie