ACUM:
7.00
Musica viva
Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Urmează: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 9.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Evenimentele săptămânii Înapoi

Romeo și Julieta de Gounod cu Irina Lungu la Opera în interpretări de referință

Publicat: miercuri, 16 Mai 2018 , ora 13.52

Duminica aceasta, în 20 mai 2018, o ascultăm pe soprana Irina Lungu (născută în Republica Moldova) în partitura Julietei din opera lui Charles Gounod, Romeo și Julieta. Artista a fost prezentă vara trecută, în 7 iulie 2017, pe scena Teatrului Municipal din Ingolstadt, într-o versiune de concert (semi-montată) a binecunoscutei creații. Ea a înlocuit-o atunci foarte din scurt pe soprana germană Simone Kermes, care deși a participat la prima repetiție a hotărât că, din motive de sănătate, nu poate susține seara de concert. Partenerul de scenă al Irinei Lungu a fost tenorul Jean-François Borras - pe care aveți ocazia să-l ascultați, așadar, în Romeo. În celelalte roluri au evoluat mezzo-soprana Edna Prochnik - Gertrude, basul Igor Tsarkov - Ducele, tenorul Rouwen Huther - Benvolio/Tybalt, baritonul Daniel Holzhauser - Paris, bas-baritonul Tomasz Wija - Capulet, baritonul Alexander York - Gregorio, mezzo-soprana Valentina Stadler - Stephano, baritonul Levent Bakirci - Mercutio și basul Martin Summer - Frère Laurent. Orchestra Radiodifuziunii din München și ansamblul coral Vokalwerk din Nürnberg au fost conduse de dirijoarea Keri-Lynn Wilson.

 

Concertul de la Ingolstadt a făcut parte din agenda festivalului Audi Sommerkonzerte (Concertele de vară Audi), a cărui ediție din 2017 s-a derulat din 29 iunie până în 29 iulie în orașul bavarez. Evenimentul a fost fondat în urmă cu 28 de ani, fiind unul special, întrucât Audi nu joacă aici rol de sponsor, aflat în fundal, ci de organizator. Concertul inaugural a avut loc în 15 iunie 1990, Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Bavareze cântând sub bagheta dirijorală a lui Lorin Maazel.

 

Irina Lungu a studiat inițial pian și dirijat de cor înainte de a se dedica unei cariere de soprană. Este laureată a numeroase competiții, dintre care câteva, internaționale, sunt semnificative: Ceaikovski, Operalia, Belvedere și Voce Verdiane. În perioada 2003-2005 artista vorbitoare de limbă română a fost membră a Academiei Teatrului Scala din Milano. A cântat pe scene importante ca: cea milaneză (apărând în rolurile Nannetta, Adina, Violetta, Maria Stuarda, Marguerite), cea a Operei regale Covent Garden din Londra (unde a fost Musetta), a colaborat și cu Metropolitan din New York (a fost Gilda și Musetta); la opera din München a interpretat-o pe Liù, la Zürich a fost Violetta, la Arenele din Verona a cântat Micaëla, Juliette, Donna Anna, la Berlin a reluat rolul verdian Violetta, interpretat și la Teatrul La Fenice din Veneția, la Teatrul Real din Madrid, precum și la Hamburg, Paris și Viena.

 

Emisiunea Opera în interpretări de referință este difuzată duminica de la ora 21.00.

Irina Cristina Vasilescu
Photo credits: Johannes Ifkovits