Agenda de concert Înapoi

Românii din Italia sărbătoresc Ziua Națională a României alături de Corul de Copii și Tineret Symbol

Publicat: luni, 2 Decembrie 2019 , ora 14.14

De Ziua Națională a României, Corul de Copii și Tineret Symbol, aflat în turneu la Roma, a adus o mare de emoții românilor cu dor de țară din preajma vechii cetăți latine.

Imnul României, emoționanta Voința neamului, dulcea Rapsodia I ori impresionanta Miorița au fost doar câteva dintre lucrările care au făcut să vibreze simțirile celor aflați departe de țară.

Pentru a încălzi sufletele cât mai multor români, corul Symbol a început ziua încă de dimineață, cu concertul de Ziua Națională a României care a urmat răspunsurilor liturgice date la Schitul "Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul". Spre seară vocile îngerești ale copiilor și tinerilor symboliști au adus alinare și bucurie comunității de români din Parohia "Înălțarea Sfintei Cruci".

"Bucurați-vă cu noi" este mesajul pe care cei 28 de copii și tineri, membri ai Corului Symbol, îl împărtășesc timp de zece zile comunităților de români din Roma și din împrejurimile acesteia. Pentru aceasta au pregătit cu multă dăruire un repertoriu plin de sensibilitate, îndrumați de dirijorii lor, diacon-profesor Jean Lupu și conf. univ. dr. Luminița Guțanu Stoian. Nu lipsesc din program lucrările adecvate Zilei Naționale a României, prelucrări folclorice și piese ce fac să vibreze simțirile românești, dar nici frumoasele colinde românești, alături de cele din repertoriul internațional.

Programul concertelor este variat și spectaculos, cu o paletă multicoloră de stiluri și sonorități, oferind totodată și o serie de momente surpriză de solo și percuție.

Pe lângă concertele dedicate Zilei Naționale a României și sărbătorilor de iarnă, stolul de îngeri trimis de Corul Symbol, va încălzi inimile credincioșilor, dând răspunsuri liturgice în cadrul bisericilor comunităților de români din apropierea Romei.

Turneul "Bucurați-vă cu noi" este posibil datorită eforturilor și implicării sufletești a Egumenului Ieromonah Ștefan Simion de la Schitul Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul din Rignano Flaminio, Roma și se bucură de binecuvântarea Prefericitului Părinte Patriarh Daniel și a Preasfințitului Părinte Episcop Siluan.

Turneul de zece zile al corului Symbol la Roma a debutat de Sfântul Andrei, ocrotitorul românilor, cu răspunsurile liturgice date la parohia "Sfinții și Dumnezeiești Părinți Ioachim și Ana" din Tivoli. Și pentru că tradiția spune că de la sărbătoarea Sfântului Andrei începe vremea colindelor, Corul Symbol a încheiat liturghia cu caldele colinde românești, prilej pentru românii de aici să intre în atmosfera sărbătorilor care se apropie.

Programul complet din cadrul Turneului "Bucurați-vă cu noi" mai cuprinde:

· 5 decembrie, ora 18.00 - Vecernia și Concert de colinde la Chiesa di San Giusepe, Via Carlo Alberto della Chiesa s.n.c. Rignano Flaminio.

· 6 decembrie - Răspunsuri liturgice la Catedrala Episcopală și Concert de colinde, Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, Via Ardeatina 1741, Roma.

· 6 decembrie, ora 18.00 - Concert de colinde la Parohia "Sfântul Dimitrie cel Nou" din Borghesiana, Protopopiatul Lazio III, Via Bolognetta, 60, Borghesiana, Roma.

· 7 decembrie - Răspunsuri liturgice la Parohia " Sfântul Panteleimon" și "Sf.Filofteia" și Concert de colinde, Roma XI.

· 8 decembrie - Răspunsuri liturgice la Parohia "Intrarea Domnului în Ierusalim" și Concert de colinde, Via Ostiense 1551, Roma V, Ostia.