Cronici Înapoi

Romanian Piano Trio la final de turneu

Publicat: sâmbătă, 12 Decembrie 2009 , ora 17.53
Turneul MusicOn LG 2009 al deja celebrului ansamblu Romanian Piano Trio s-a încheiat sâmbata, 12 decembrie 2009, în Studioul "Mihail Jora", la sediul Radio România. Violonistul Alexandru Tomescu pianistul Horia Mihail si violoncelistul Razvan Suma s-au oprit si în Bucuresti înainte de a intra în vacanta.

Cei trei "i-au luat deci înca o data de mânuta", dupa cum a spus Alexandru Tomescu în timpul recitalului, pe Joseph Haydn si pe Felix Mendelssohn, ambii compozitori aniversati anul acesta, i-au dat jos de pe al lor piedestal si, îmbracati în tricouri colorate, au dovedit ca nu haina te face muzician.

Dupa 20 de concerte si tot atâtea orase în care au cântat aceste lucrari - este vorba de Triourile nr.31 în Re major si nr. 30 în Sol major de Joseph Haydn si de Trioul nr. 2 în do minor de Felix Mendelssohn - este de la sine înteles ca la Sala Radio totul a sunat impecabil. Tehnic, stilistic, din punctul de vedere al colaborarii dintre membrii ansamblului - chiar nu a existat nimic de reprosat. Nici publicul nu a ramas indiferent si i-a convins pe cei din Romanian Piano Trio sa revina pentru un bis.

La final, pianistul Horia Mihail ne-a explicat ce îl mai surprinde dupa 4 ani de astfel de turnee.

"Avem surprize placute. În marea majoritate a concertelor pe care le facem exista surprize, mai ales în locurile în care mergem pentru prima data, cum a fost anul acesta cazul oraselor Brad, Onesti, Câmpina, unde surpriza placuta a reprezentat-o numarul foarte mare de oameni care au participat la concertele noastre. Eu cred ca sunt cifre record pentru muzica de camera, pentru România.

Acest lucru cred ca îl realizam si datorita modalitatii de exprimare în afara scenei. Ascultatorii nu vad tricourile noastre colorate, însa spectatorii da. Probabil se aude, din gura-n gura, despre noi. În orice caz, acum câtiva ani am plecat de la ideea ca publicul românesc ar trebui întinerit, am cautat solutii si cred ca am gasit. Si în aceasta seara ca si în celelalte 21 de concerte ale TurneuluiMusicOn LG, publicul a fost numeros si tânar."
Andra Ivanescu