Votează discul de muzică clasică al anului 2013 Înapoi

Romanian Journey - violonistul Vlad Stănculeasa și pianistul Thomas Hoppe - Music box, 25 noiembrie 2013

Publicat: marți, 26 Noiembrie 2013 , ora 8.34

La Radio România Muzical, în premieră românească un disc cu totul special: Romanian Journey - lucrări de George Enescu, Paul Constantinescu, Mihail Hora și Tiberiu Olah înregistrate de violonistul Vlad Stănculeasa și pianistul Thomas Hoppe. Este un album lansat de binecunoscuta casă RCA, parte a concernului Sony, apărut în 26 iulie 2013 și pe care l-am inclus în cadrul campaniei Votează discul de muzică clasică al anului 2013.

Pentru a însoți audiția acestui CD am pregătit și un interviu cu violonistul Vlad Stănculeasa, a cărui versiune integrală o puteți citi pe site-ul www.romania-muzical.ro.

Vlad Stănculeasa: "Focusul este pe lucrare și focusul este pe ceea ce compozitorii au încercat să descrie acolo cu ajutorul acestui aparat folcloric. Aș putea spune că acest CD prezintă mai mult latura introvertă a universului nostru și al națiunii noastre în care cred foarte mult și de care mă simt foarte atașat. Thomas Hoppe este un pianist extraordinar care concertează foarte mult cu trioul său Athos Trio (cred că au fost și în România); e un pianist de excepție. Programul este unul greu de găsit chiar și în România și cred că ar fi o sursă de inspirație pentru cei care abordează acest repertoriu."

Prima lucrare de pe primul său CD, Romanian Journey este Suita "Impresii din copilărie" de George Enescu.

Despre ceilalți compozitori români prezenți pe acest album, Vlad Stănculeasa: "Aș vrea să fac o paranteză asupra celor trei compozitori - Jora, Constantinescu și Olah. Am făcut cunoștință cu ei pe vremea când eram în liceu, poate chiar și înainte de liceu și mi se pare că și acum avem o anumită impresie formată față de această muzică cum că ar fi cumva de liceu, sau cum că ar fi abordată de studenții de la clasele de vioară în formare. Or, țin minte că în momentul în care le-am studiat nu pot spune că am intrat foarte adânc în piesele respective, dar că am simțit că era ceva mai mult decât o piesă pe care să o prezinți la o audiție sau pe care să-ți formezi mâna, sau sunetul, sau vibrato-ul. Și atunci, în momentul în care am reevaluat și mi-am readus atenția către aceste piese mi-am dat seama că aveam dreptate atunci, în momentul în care le studiam, că totuși era mult mai mult de descoperit în aceste piese. Ăsta este un motiv pentru care iarăși dorința de a înregistra a fost destul de puternică, pentru că știam sigur că această muzică merită să apară și merită să fie mai bine cunoscută."

A doua lucrare de pe CD este Sonatina pentru vioară și pian de Paul Constantinescu.

Alături de Suita "Impresii din copilărie", pe disc figurează și alte două lucrări enesciene: Impromptu concertant și Andantino malinconico. Vlad Stănculeasa despre George Enescu: "George Enescu… aș putea spune că am o legătură destul de specială cu maestrul nostru, pentru că am crescut cu el, m-am simțit aproape de muzica sa întotdeauna. În adolescență am stat foarte aproape de această piesă pe care am înregistrat-o și pe CD, Impresii din copilărie. Anii mei din Elveția m-au apropiat și mai tare de Enescu pentru că am avut și am încă șansa de a cânta pe una dintre viorile sale. Deci, legătura este destul de puternică și, bineînțeles, de fiecare dată când am posibilitatea să-l includ și pe Enescu în programul recitalurilor mele o fac.


Spuneți-ne mai multe detalii despre instrumentul pe care cântați și care i-a aparținut și lui George Enescu.

Instrumentul este un Santo Serafim, făcut la Veneția în 1739 și am marea șansă de a cânta pe acest instrument datorită Fundației Tarish din Elveția, care pe perioada studiilor mele de la Academia Menuhin mi-a încredințat vioara. În principiu, instrumentele care sunt împrumutate studenților sunt valabile pentru perioada studiilor și aici a intervenit o șansă extraordinară a mea ca Fundația să vrea să continue să mi-o încredințeze și după terminarea studiilor. Aici am ieșit un pic din regulile academiei, dar a fost până la urmă alegerea lor. Pentru asta mă simt norocos și fericit."

Este timpul să aflăm acum mai multe detalii despre Vlad Stănculeasa, pe care l-am putut admira în 2013 pe scena Festivalului Enescu, alături de Maxim Vengerov. Vlad Stănculeasa a fost și laureatul concursului George Enescu în 2007, când alături de premiul III a obținut și premiul pentru cea mai bună interpretare a suitei enesciene "Impresii din copilărie".În vârstă de 29 ani, Vlad Stănculeasa este în prezent concertmaistru al Orchestrei Simfonice din Goteborg, iar între 2009 și 2013 a fost și concertmaistru invitat al Orchestrei de Cameră din Basel. A studiat la Universitatea Națională de Muzică din București, dar și la Academia Menuhin, cu Alberto Lysy și Liviu Prunaru, precum și la Conservatorul din Lausanne, cu Pierre Amoyal. În calitate de solist, a apărut pe importante scene internaționale, iar în iulie 2013 a apărut primul său disc, la importanta casă RCA, divizie Sony. Un disc pe care se regăsește și Suita mică op.3 de Mihail Jora. Iar ultima lucrare de pe acest disc este Sonatina pentru vioară și pian de Tiberiu Olah.

Apreciez discul Romanian Journey din mai multe motive. În primul rând, repertoriul: nu am întâlnit prea des - sinceră să fiu, mai deloc, muzică românească, cu excepția lui Enescu, pe un disc apărut la o casă de discuri importantă la nivel mondial. Iar înregistrări pe disc cu lucrări de compozitori români se găsesc cu greutate și în România: practic, doar Editura Casa Radio face eforturi pentru promovarea muzicii românești culte. Și apoi, avem acces la o interpretare de mare clasă: unul dintre cei mai importanți violoniști români ai generației tinere, Vlad Stănculeasa, demonstrează maturitate, forță și un anumit tip de expresivitate introvertită, pe care o găsim la toți cei care și-au legat destinul de Academia Menuhin.

Cristina Comandașu