ACUM:
17.00
Perpetuum mobile
Actualitate, muzică bună, educație și ... un tonus optimist la final de zi.
Urmează: 18.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 18.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Agenda de concert Înapoi

Romania Universalis - recitalul violonistei Diana Jipa și al pianistului Ștefan Doniga la Sibiu

Publicat: marți, 23 Noiembrie 2021 , ora 13.22


Pianistul Ștefan Doniga și violonista Diana Jipa vor susține un recital la Filarmonica din Sibiu miercuri, 24 noiembrie, la ora 19.00, cu un program în premieră realizat după un concept original, inedit: o colecție de piese ale unor compozitori români de diverse origini etnice.

ROMANIA UNIVERSALIS este un concept original, menit să pună în valoare bogăția și diversitatea resurselor culturale din spațiul istoric românesc. Această intenție se concretizează prin prezentarea unui inedit program de recital cameral, alcătuit din miniaturi instrumentale aparținând unor compozitori români sau asimilați spațiului cultural românesc, dar de diverse origini etnice și provenind din principalele regiuni geografice și istorice românești. Sunt, de asemenea, prezente lucrări ce acoperă peste 130 de ani de muzică, repertoriul devenind deosebit de reprezentativ pentru ceea ce înseamnă muzica românească în ansamblul său. Astfel, alături de pagini enesciene sunt prezente creații semnate de Béla Bartók, Walter Klepper, Alfonso Castaldi, Theodor Rogalski, Mihail Jora, Eugen Doga sau Grigoraș Dinicu, dar și o primă audiție absolută aparținând compozitorului Adrian Iorgulescu și creată special pentru cei doi interpreți protagoniști ai recitalului. Fiecare dintre aceste lucrări reprezintă un univers cultural aparte, unic și foarte specific în sine și, în același timp, deosebit de important în ansamblul vast al culturii naționale românești.

Conceptul ROMANIA UNIVERSALIS este așadar o afirmare a universalității culturii românești nu doar din punctul de vedere al valabilității sale in context european ci și ca o caracteristică a sa structurală, un filon intim, una dintre valorile sale inconfundabile.