Agenda de concert Înapoi

România culturală, în inima Europei: 250 de proiecte în patru luni la EUROPALIA

Publicat: vineri, 27 Septembrie 2019 , ora 10.34

Institutul Cultural Român a prezentat joi, în cadrul unei conferințe de presă, programul festivalului EUROPALIA România (2 octombrie 2019 - 2 februarie 2020), care cuprinde peste 250 de evenimente culturale din domeniile arte vizuale, muzică, cinema, literatură, arte performative, teatru.

Programul Festivalului EUROPALIA România a fost elaborat și coordonat împreună cu echipa EUROPALIA International.

În cadrul conferinței de presă, au luat cuvântul Horia Barna, director artistic EUROPALIA România, Claudia Lazăr, expert arte vizuale, Andrei Tănăsescu, curator film, Ligia Marin și Cătălin Rogojinaru, experți muzică, Simona Brânzaru, expert literatură, Paula Hotea, coordonator comunicare EUROPALIA România.

România, țară invitată de onoare a celei de-a 27-a ediții a Festivalului Internațional de Arte EUROPALIA din Belgia, va prezenta din octombrie, timp de patru luni, expoziții, spectacole, concerte la Bruxelles dar și în alte țări - Regatul Unit al Marii Britanii, Franța, Olanda, Luxemburg și Germania.

"EUROPALIA România este cel mai important proiect unic de promovare culturală realizat de ICR. Începând cu evenimentul-far care este expoziția "Brâncuși. Sublimarea formei", la BOZAR, festivalul include aproximativ 250 de evenimente culturale din domeniile cinematografiei, al artelor plastice, al artelor spectacolului, al muzicii. Aceste evenimente au fost pregătite de experții ICR în ultimul an și jumătate și agreate cu EUROPALIA pentru piața culturală din Belgia. Managerul acestui adevărat proiect de țară este ICR", a declarat Mirel Taloș, președinte interimar al Institutului Cultural Român, în cadrul conferinței.

Cea mai importantă expoziție și cea mai amplă retrospectivă a operei lui Constantin Brâncuși în Belgia, "Brâncuși. Sublimarea formei", curatoriată de istoricul de artă Doina Lemny, va reuni, la Palatul Bozar, fotografii și documente, opere de artă din mari muzee ale lumii precum: Tate Gallery din Londra, Muzeul Rodin și Centrul Pompidou din Franța, Muzeul Hirshhorn din Washington și Muzeul Guggenheim din New York, Muzeul Național de Artă al României, Muzeul de Artă din Craiova, dar și o lucrare din colecția Academiei Române.

Într-o transmisie via skype, Doina Lemny a mărturisit că expoziția dedicată sculptorului Constantin Brâncuși "este un vis".

"Am fost susținuți de ICR. Suntem susținuți și asta mă face să cred că va fi o reușită", a subliniat Doina Lemny.

Dirk Vermaelen, director artistic al EUROPALIA International, a accentuat faptul că este "mândru să prezinte împreună cu Institutul Cultural Român acest program", subliniind că "pentru expoziția "Brâncuși", prima retrospectivă dedicată sculptorului român în Belgia, au fost înregistrate deja foarte multe solicitări în avans".

Sculpturi de Auguste Rodin și Medardo Rosso vor completa prima secțiune cronologică a expoziției "Brâncuși". De asemenea, în cadrul expoziției, o atenție mare va fi conferită și studioului lui Brâncuși, și lucrărilor contemporanilor, prietenilor și elevilor săi, Amedeo Modigliani, Man Ray, Férnand Leger, Marcel Duchamp și Isamu Noguchi. Expoziția va fi găzduită de BOZAR, în perioada 2 octombrie 2019 - 12 ianuarie 2020.

O altă expoziție de marcă, prezentată de România la EUROPALIA, va fi "Dacia - trecutul glorios al României", organizată în Muzeul Gallo Roman Tongeren.

"Selecția, o panoramă a artelor din România, este un echilibru între principiul tradiției combinat cu contemporaneitate, existând foarte multe rezidențe reciproce. Nu este un festival obișnuit, fiind un eveniment care își propune să deschidă drumul artiștilor", a spus Horia Barna, director artistic al EUROPALIA ROMÂNIA.

Spectacolul de teatru "Povestea prințesei deocheate", text și regie semnate de Silviu Purcărete, se adaugă listei evenimentelor din cadrul Festivalului EUROPALIA. Spectacolul, desemnat cel mai bun în stagiunea 2018-2019 la Gala Premiilor UNITER (ediția a 27-a), poate fi văzut în zilele de 17, 18 și 19 decembrie 2019, la sala Les Halles de Schaerbeek din Bruxelles.

Muzica electronică românească va fi reprezentată de 11 artiști și trupe din generații diferite, printre care Khidja, Borusiade, Raze de soare și Karpov Not Kasparov.

Accentul va fi pus și pe creații noi și pe schimburi interdisciplinare între artiști români și belgieni. Pe lângă proiectul Taraf de Impex al muzicienilor rromi, alte proiecte ies în evidență: cineastul Antony Nti a călătorit în România pentru a filma un clip cu duo-ul Karpov not Kasparov. Compozitorul belgian Milan W. propune prima compoziție electroacustică pentru tulnic, instrument tradițional românesc, care va fi prezentată în premieră la evenimentul de deschidere a programului muzical EUROPALIA ROMÂNIA, la Sala STUK din Leuven (3 octombrie, de la ora 20.00) și va fi urmat de un altul la capela Les Brigittines din Bruxelles (4 octombrie, de la ora 20.00).

SoNoRo, Valentin Răduțiu, Alexandra Dariescu împreună cu Angela Gheorghiu, Petrică Daniel Ciobanu și ConTempo Quartet sunt doar câteva nume ale muzicii clasice românești care vor fi prezente în cadrul Festivalului EUROPALIA. Jazzul va fi reprezentat de Lucian Ban (cu proiectul "Oedip Redux"), Maria Răducanu și Ada Milea, alături de cvartetul lui Alexandru Bălănescu.

Sub titlul "Videogramele unei națiuni", istoria recentă a României va fi prezentată și prin intermediul cinematografiei. La 30 de ani de la Revoluția din 1989, Institutul Cultural Român propune în cadrul festivalului EUROPALIA o selecție de filme care evidențiază momente importante ale tranziției sociale și culturale din România ultimelor opt decenii: de la filme de propagandă la filme subversive, de la național-socialismul idilic la realismul Noului Cinema Românesc. Vor fi prezentate peste 90 de producții cinematografice românești semnate, între alții de: Lucian Pintilie, Liviu Ciulei, Dan Pița, Andrei Ujică, Mircea Veroiu, Alexandru Tatos, Nae Caranfil, Radu Jude, Manole Marcus.

În cadrul festivalului EUROPALIA, Mircea Cărtărescu, cel mai tradus scriitor român, va avea întâlniri cu studenți la universitățile Bruxelles, Anvers, Gent în luna noiembrie, 2019.

O evocare a două genii artistice incontestabile ale secolului al XX-lea, Maurice Béjart și Eugen Ionesco, va avea loc la Maison Béjart, pe 29 ianuarie 2020 în prezența lui Matei Vișniec și a lui Răzvan Mazilu (Ionesco & Béjart).

Evoluția artei românești de la mijlocul sec. XIX până în zilele noastre va fi urmărită prin expoziția "Perspectives" (2.10.2019-12.01.2020), un proiect despre conceptul de identitate în arta românească sau despre cum a fost formată identitatea românească în contextul socio-politic, curatoriat de Wim Waelput, în colaborare cu Igor Mocanu.

Expoziția "La începuturile istoriei. Civilizații timpurii (preistorice) între Carpați și Dunărea de Jos" va fi organizată la Muzeul Grand Curtius din Liège. Muzeul este unul dintre cele mai vechi din Belgia, cu colecții care acoperă întreaga evoluție a locuirii din această regiune, din paleolitic până în secolul al XX-lea. Expoziției noastre i-a fost rezervat unul din spațiile cele mai prestigioase, o veche reședință burgheză din secolul al XVII-lea.

Despre EUROPALIA

Festivalul bianual EUROPALIA împlinește 50 de ani de la înființare în 2019. Festivalul a debutat în 1969 și are un caracter multidisciplinar: arte vizuale, artele spectacolului, muzică, film, literatură, educație culturală. Publicul celor mai ample ediții de până acum ale festivalului a ajuns la aproximativ 1-1,5 milioane de vizitatori, foarte mulți veniți din afara Belgiei.

Participarea României la Festivalul EUROPALIA, în perioada octombrie 2019- ianuarie 2020, este asigurată de Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii și Identității Naționale, Secretariatul General al Guvernului.

Festivalul Internațional de Arte EUROPALIA este considerat manifestarea culturală de cea mai mare amploare din Belgia, organizată sub patronajul Familiei regale a Belgiei, la Bruxelles și în diverse orașe belgiene, dar și din Marea Britanie, Franța, Olanda, Luxemburg sau Germania.

Printre țările invitate de onoare la edițiile precedente s-au numărat: Italia (1969 și 2003), Franța (1975), Spania (1985), Portugalia (1991), Republica Cehă (1998), Polonia (2001), Federația Rusă (2005), R. P. Chineză (2009), Brazilia (2011), India (2013), Turcia (2015), Indonezia (2017).

Mai multe detalii despre programul EUROPALIA România, precum și fotografii, videoclipuri găsiți la:

https://www.icr.ro/uploads/files/europalia/europalia_2019.zip