ACUM:
18.55
Promo
Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Urmează: 18.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.
Apoi: 19.00 Music box Noutățile discografice din zona clasic, jazz&more.

Evenimentele săptămânii Înapoi

Roberto Alagna în pachet dublu

Publicat: joi, 11 Ianuarie 2018 , ora 11.50

Întotdeauna merg la pachet: Cavalleria Rusticana de Pietro Mascagni și Paiațe de Ruggero Leoncavallo. Veriste amândouă, compuse în aceeași perioadă - Paiațe cu 2 ani mai târziu decât Cavalleria- scurte, într-atât de scurte încât nu au rezistat pe afiș singure și...absolut gemene ca expresie dramatică: 2 opere, scrise parcă anume pentru a se completa și a reprezenta totodată una dintre cele mai dificile și tentante provocări pentru tenori - mulți fiind cei care se visează întruchipându-i pe Turiddu și Canio în aceeași seară și, foarte puțini cei care cutează / pot să interpreteze aceste 2 roluri pur veriste...

Roberto Alagna în Cavalleria Rusticana și Paiațe

A reușit și în urmă cu 7 ani - când a cântat pentru întâia oară Turiddu și Canio la MET - reușește, se pare, și în prezenta stagiune. Iar dacă în producția din 2009 (regizor: Franco Zeffirelli, 1970, partenere: Waltraud Meier - Santuzza și Nuccia Focile - Nedda) o anumită parte a presei îi mai reproșa anumite sforțări și asperități în voce, azi, toți îl laudă pe Alagna fără rezerve. Noua serie de spectacole cu Cavalleria Rusticana și Paiațe - în producția lui David Mc Vicar cu premiera în 2015 - a început pe 8 ianuarie și, iată un scurt extras dintr-o cronică apărută a doua zi, în New York Classical Review (Eric C. Simpson):

"Vocalmente, a fost cel mai convingător spectacol de la premiera producției din 2015. Roberto Alagna își asumă ambele roluri principale de tenor din această nouă serie și se dovedește a fi într-o formă vocală excelentă, cu o emisie sonoră robustă și omogenă (...)

Sunt puțini cântăreții atât de convingători scenic precum Alagna. Atât de investiți acțiunii dramatice a operelor pe care le interpretează. Luni seară, Alagna a intrat cu o asemenea energie în scenă, încât tot spectacolul s-a învârtit apoi în jurul lui."

Alagna are 54 de ani. Și o relație fără pată cu celebrul teatru Metropolitan și publicul new-yorkez. A debutat la MET în 1996, cu rolul Rodolfo (Boema) și, de atunci, a cântat un număr impresionant de roluri, de la cele titulare: Don Carlo, Cyrano de Bergerac, Faust și Werther, la Des Grieux (Manon Lescaut), Don Jose (Carmen), Cavaradossi (Tosca) și Radames (Aida).

La pachet cu Alagna, alte nume de prim rang...

....Ekaterina Semenchuk - Santuzza, George Gagnidze - Alfio / Tonio, Aleksandra Kurzak - Nedda, Alessio Arduini - Silvio și Nicola Luisotti - la pupitrul dirijoral.

Iar în studioul Radio România Muzical, pentru comentarii, pianistul, dirijorul și pedagogul Alexandru Petrovici - un muzician cu o perspectivă completă asupra muzicii / spectacolului de operă, fiul regretatului dirijor Constantin Petrovici și soțul apreciatei mezzosoprane, Oana Andra ... un invitat pe măsură...

Luminița Arvunescu