Evenimentele săptămânii Înapoi

Robert Trevino dirijează capodopere romantice cu Orchestra Simfonică RAI Torino

Publicat: marți, 16 Noiembrie 2021 , ora 14.44


La 37 de ani, Robert Trevino este unul dintre cei mai apeciați șefi de orchestră ai generației sale, succes datorat calităților sale muzicale de excepție, un simț ritmic pregnant, o viziune arhitecturală spectaculoasă, un deosebit cult al sunetului orchestral, ȋn rest muncă și ambiție cât poate cuprinde un artist. Are și inspirate idei organizatorice: ca dirijor principal al Orchestrei Simfonice din Malmö, a trimis grupuri de interpreți să cânte muzică de cameră ȋn biserici, cămine de bătrâni, cafenele, public atras ȋn sala de concert. Acest "proces de polenizare" a dat roadele scontate.

Acum la Malmö a rămas doar consilier artistic lăsând ȋn urmă integrala simfoniilor lui Beethoven, album editat la casa Ondine; continuă să fie directorul muzical al Orchestrei Naționale Basce (discurile "Ravel" și Americascapes" fiind bine primite de presă) și din această toamnă a devenit dirijor invitat principal la Orchestra Simfonică RAI Torino, cu care tocmai a ȋncheiat un turneu ȋn Germania, ultimul concert fiind oferit la "Elbphilharmonie" din Hamburg.

"Sunt un cetățean al lumii" ȋi declara Corinei Rădoi ȋn 2018, când a fost prezent ȋn Festivalul RadiRo, ȋmpreună cu Orchestra Simfonică MDR Leipzig. Entuziasmul pentru solicitările primite de la marile orchestre i-a sporit ambiția de a parcurge noi și noi partituri și de a-și consolida renumele. Născut la Fort Worth - Texas, ȋntr-o familie săracă de mexicani ("aveam doar o ladă frigorifică ȋn casă", declara de curând), Robert Trevino urmează să debuteze ȋn această stagiune cu Orchestrele Simfonice din Baltimore, Utah, Filarmonicile din Köln și Osaka, printre altele. Fostul fagotist și-a dorit de mic să dirijeze; ȋn acest sens, prima partitură analizată a fost "Ritualul Primăverii" de Igor Stravinsky, lucru ce relevă tenacitatea și marea sa putere de muncă. Norocul i-a surâs ȋn 2013 când a trebuit să-l ȋnlocuiască pe Vasily Sinaisky ȋn "Don Carlo" de Verdi la Teatrul Bolșoi din Moscova.

Renaud Capuçon este vedeta transmisiunii directe de la Sala Auditorium "Arturo Toscanini" din Torino. Ȋmpreună cu Orchestra Simfonică RAI va interpreta Concertul nr 1 op. 26 ȋn sol minor de Max Bruch, concert cu care a câștigat multe concursuri ȋn adolescență. Ne vom reȋntâlni cu arta acestui violonist redutabil, ce are un discurs muzical conturat cu fermitate, un sunet cald și vibrant, și care a fost prezent ȋn ultimele ediții ale Festivalului Enescu.

Programul se deschide cu Uvertura operei "Tannhäuser" de Richard Wagner, iar la final Robert Trevino va dirija Simfonia a IV-a op. 36 în fa minor de Piotr Ilici Ceaikovski. Câte expresii romantice pătrunzătoare urmează să fie ascultate live, joi 18 noiembrie, de la ora 21.30!

Monica Cengher