Evenimentele săptămânii Înapoi

Rigoletto, LIVE de la MET, cu mezzosoprana Ramona Zaharia în distribuție ( foto: Ramona Zaharia și basul Stefan Kocan )

Publicat: sâmbătă, 23 Februarie 2019 , ora 14.56

Un bufon cocoșat - detestat de toți, un duce imoral - pentru care toate femeile sunt la fel, o tânără - de numai 16 ani! - frumoasă și credulă, precum și un asasin fără scrupule cu o soră seducătoare... acestea sunt principalele personaje cu care revine Seara de operă în această sâmbătă, pentru încă un spectacol din Stagiunea Teatrului "Metropolitan" din New York, preluat "în direct". Titlul lui? "Rigoletto": cea de-a doua operă compusă de Verdi pornind de la scrierile lui Victor Hugo. Prima, fusese Ernani...

"Rigoletto", live de la MET, cu o distribuție first class

În rolul titular, baritonul italian Roberto Frontali: 61 de ani, voce verdiană prin excelență, artist care a debutat la MET în 1992 și care a cântat acolo - de la Germont tatăl (La Traviata) și bătrânul Miller (Luisa Miller) până la Contele de Luna (Trubadurul) și Amonasro (Aida); și care, deși a interpretat, de zeci de ori la MET rolul năpăstuitului bufon, evoluează pentru prima oară în spectacolul transpus de Michael Mayer în Las Vegasul anilor 60.

Ducele de Mantua, tenorul italian Vittorio Grigolo: 42 de ani, unul dintre cei mai îndrăgiți tenori de publicul new-yorkez, foarte lăudat în 2013, când a abordat același rol. Stagiunea trecută, Grigolo a adăugat repertoriului său, primul rol dramatic, Cavaradossi din opera "Tosca" nou montată la MET .

Gilda, soprana americană Nadine Sierra (fiica unei emigrante portugheze): 30 de ani, cea mai tânără câștigătoare a anualelor Audiții și a Concursului "Marilyn Horne" organizate de MET, de asemeni câștigătoarea Premiilor "Richard Tucker" (2017) și "Beverly Sills" (2018) , cu debutul în acest rol, în 2015.

Sparafucile, basul slovac Stefan Kocan (46 de ani, foto) - pe care l-am auzit sâmbăta trecută în rolul Comandorului din opera mozartiană "Don Giovanni" iar Maddalena, mezzosoprana brăileană - absolventă a Conservatorului ieșean, fostă membră a Corului Operei din Iași și solistă timp de 5 stagiuni a Operei din Timișoara, iar în prezent, solistă a Deutscheoper am Rhein - Ramona Zaharia (foto) - în debut la MET, stagiunea aceasta.

Cu Ramona Zaharia am și înregistrat, de altfel, o scurtă convorbire telefonică pe marginea acestui debut, pe care o voi difuza în cadrul transmisiunii directe. 

Luminița Arvunescu