Votează discul de muzică clasică al anului 2013 Înapoi

Richard Strauss cu Orchestra Filarmonicii din Berlin, dirijor Gustavo Dudamel - Music box, 18 noiembrie 2013

Publicat: marți, 19 Noiembrie 2013 , ora 8.41

Aveți în față un disc-document: este primul album înregistrat de dirijorul-fenomen Gustavo Dudamel în compania Orchestrei Filarmonicii din Berlin, apărut în septembrie 2013, adică în anul când casa Deutsche Grammophon și Orchestra Filarmonicii din Berlin sărbătoresc un parteneriat care numără nu mai puțin de 100 ani de colaborare. Un adevărat record aș spune! Iar apoi, discul pe care-l vom asculta împreună astăzi este gândit ca o avanpremieră la anul Richard Strauss: în 11 iunie 2014 se vor împlini 150 ani de la nașterea binecunoscutului compozitor german.

Iată așadar numeroase motive pentru a asculta cu atenție acest disc care cuprinde înregistrări live dintr-un concert susținut la debutul stagiunii 2012-2013. Nu întâmplător am inclus acest album în cadrul campaniei Votează discul de muzică clasică al anului 2013, despre care găsiți detalii pe pagina www.romaniamuzical.ro. Prima piesă de pe acest disc este poemul simfonic "Așa grăit-a Zarathustra" de Richard Strauss, devenit un hit datorită includerii lui pe coloana sonoră a filmului "Odiseea spațială" în regia lui Stanley Kubrik.

Excelența concertului live se simte în acest album special. Gustavo Dudamel însuși declara că realizarea acestui disc este un moment cheie din viața sa, împlinirea unui vis de o viață. Și dacă ne gândim cine este astăzi Gustavo Dudamel, probabil că am înțelege mai bine semnificația acestor cuvinte și, implicit, valoarea discului pe care-l ascultăm astăzi. Pentru că Gustavo Dudamel este unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați dirijori ai momentului, la nivel global. La 32 ani desfășoară o carieră incredibilă pentru o vârsta sa: s-a lansat la pupitrul Orchestrei Simon Bolivar a Venezuelei, de asemenea, astăzi cunoscută la nivel global grație interpretării lor pline de nerv și avânt - orchestra este una de tineri, preponderent; Gustavo Dudamel este astăzi directorul muzical al Orchestrei Filarmonicii din Los Angeles și honorary conductor al Orchestrei Simfonice Goteborg, însă dirijează frecvent cele mai importante orchestre ale lumii. Are numeroase discuri și premii - să ne gândim numai că a fost numit muzicianul anului 2013 de prestigioasă revistă Musical America, cea mai importantă din Statele Unite ale Americii, iar în 2011 primea titlul de artistul Gramophone al anului. În 2009, la 28 ani, Gustavo Dudamel era inclus de revista Time printre cele mai influente 100 de personalități ale anului. Și toate acestea, pentru că modul în care Dudamel face muzică este într-adevăr cu totul special: pasiune, energie, profesionalism - totul se simte și în a doua lucrare de pe CD: poemul simfonic Till Eulenspiegel de Richard Strauss.

Presa internațională nu a ezitat să vorbească în termeni superlativi despre discul pe care vi-l propun astăzi. A fost remarcată apropierea dintre viziunea dirijorală a lui Gustavo Dudamel și cea a legendarului dirijor al Filarmonicii din Berlin, Herbert von Karajan, dar și prospețimea, energia, culoarea acestor interpretări. Ceea ce, de altfel, oricine poate aprecia în aceste înregistrări live. Ultima dintre ele: poemul simfonic Don Juan de Richard Strauss.

Cristina Comandașu