Votează discul de muzică clasică al anului 2013 Înapoi

Requiemul de Verdi cu Daniel Barenboim - Music box, 19 august 2013

Publicat: marți, 20 August 2013 , ora 12.20


În 19 august 2013 se lansează cel mai nou disc al dirijorului Daniel Barenboim: Requiemul de Verdi, înregistrat alături de Corul și Orchestra Teatrului Scala din Milano. Soliști: soprana Anja Harteros, mezzosoprana Elina Garanca, tenorul Jonas Kaufmann și basul Rene Pape, un disc care poate fi ascultat la Radio România Muzical chiar în ziua lansării lui internaționale și care conține una dintre cele mai bune înregistrări care s-au realizat vreodată pentru Requiemul verdian. Sunt multe argumente în sprijinul acestei afirmații: calitatea excepțională a interpretării, stilul verdian atât de bine pus în lumină de ansamblul celebrului teatru milanez, veridicitatea sentimentelor redate de cor, orchestră și soliști - eu am avut impresia în Dies irae că într-adevăr a venit Apocalipsa - și o anumită flexibilitate a discursului care este caracteristică doar marilor interpretări.

Daniel Barenboim, binecunoscutul dirijor care va deschide peste 2 săptămâni și Festivalul Enescu de la București, este din 2011 directorul muzical al Scalei din Milano, iar discul lansat în 19 august 2013 este primul rezultat din această colaborare. Și cred că nu întâmplător au ales acest zguduitor Requiem de Verdi - o modalitate de a marca atât bicentenarul nașterii lui Verdi, dar și de a strânge pe un disc bogăția culturii italiene.

Numai cuvinte de laudă și pentru soliști: soprana germană Anja Harteros, numită de critică o "Stradivarius" a vocilor, mezzosoprana Elina Garanca, cehoaica ce a impresionat cu evoluțiile sale de la Metropolitan din New York, tenorul Jonas Kaufmann, la fel de renumit pentru modul cum interpretează repertoriul italian, dar și cel german, basul Rene Pape, probabil una dintre cele mai cunoscute voci masculine ale zilelor noastre, pe care-l vom putea asculta în același Requiem verdian și la București, în 12 septembrie.

Albumul este parte a campaniei "Votează discul de muzică clasică al anului 2013" derulată pe site-ul romaniamuzical.ro, unde vă invit să ascultați și să votați discurile intrate în concurs. Votul dvs. va desemna discul anului 2013 în România.

Și pentru că suntem la emisiunea de actualitate discografică de la Radio România Muzical, vă amintesc că astăzi se lansează și un alt album pe care apare numele tenorului Jonas Kaufmann. Este un disc best of…realizat de casa Decca, care în felul acesta își ia rămas bun de la Jonas Kaufmann, care a ales să-și continue cariera discografică alături de casa Sony.

Atât de Requiemul de Verdi, cât și Best of Jonas Kaufmann vor fi disponibile și în România, așa că urmăriți magazinele și site-urile de specialitate.

Săptămâna viitoare, luni, 26 august, de la ora 20, vă invit să ascultați la Radio România Muzical nu unul, ci două albume în avanpremiera lansării lor internaționale, programată pentru 2 septembrie 2013: este vorba despre noul disc al mezzosopranei Cecilia Bartoli cu lucrări de Agostino Steffani - o continuare a discului Mission de anul trecut, dar și lucrări orchestrale de Agostino Steffani, înregistrate de cei care o acompaniază pe Cecilia Bartoli: ansamblul I barocchisti, dirijat de Diego Fasolis.

Cristina Comandașu