Recomandări Înapoi

Repere Jazzy Hour - 1 iunie 2017

Publicat: miercuri, 31 Mai 2017 , ora 15.12

Albume în premieră, incluse în cadrul proiectului "Discurile anului 2017". Lars Danielsson - Albumul "Liberetto 3" lansat în 26 aprilie 2017; Benedikt Jahnel - Albumul "The Invariant" lansat în 13 ianuarie 2017

Muzicianul de jazz are posibilitatea, dacă nu menirea de a evolua, pe baza nivelului său muzical și a mediului format, stimulat de noi posibilități și influențe. Ilustrul basist și violoncelist Lars Danielsson, prin albumul său "Liberetto", a mai marcat un punct de evoluție, nu doar prin compoziție, ci și prin alegerea muzicienilor, direct legată de muzica abordată. Succesul primei serii, dar și posibilitățile de extindere a planului muzical fără redundanțe și trucuri comerciale, au dus la momentul "Liberetto 3", la fel de intens, într-o continuare firească a eleganței lirice și a ritmului infailibil, într-o formulă de super-grup cu Magnus Ostrom la baterie, Gregory Privat la pian și John Parricelli la chitară. O formulă diferită de cea inițială, dar la fel de implicată în complexitatea acestei frumoase realizări, în balans perfect între accesibil și virtuoz. Pentru că fără o tehnică desăvârșită, nu poți atinge acest nivel de limpezime. Danielsson a avut numai formule strălucite, dar se pare că momentul "Liberetto", într-o nealterată extindere, reprezintă cea mai bună posibilitate de a urmări unde duce inspirația perpetuă.

Bine ați venit în liniștea lui Benedikt Jahnel, o stare interioară transpusă într-o muzică generoasă în spații și armonii largi, exprimată cu siguranța unui grup care evoluează de zece ani. Formula de piano trio pare a fi o constantă într-o perioadă de transformări, iar albumul "The Invariant" pare a fi o celebrare în sine, cu piesele scrise de Jahnel care creează acel dublu efect în care noi putem distinge trei personalități muzicale puternice și în acelați timp un întreg, unit în interpretarea comună și în exprimarea muzicii. Precizia compoziției vine și de la formarea autorului ca om de știință, interesat de "interacțiunea dintre sisteme de particule în contextul teoriei probabilității. Cu toate astea, măsurile compuse și celelalte complexități nu complică muzica diversă în stări și melodie. Alături de basistul spaniol Antonio Miguel și de bateristul canadian Owen Howard, berlinezul Benedikt Jahnel celebrează o invariabilă care i-a definit cariera timp de un deceniu.

Jazzy Hour, 1 iunie, ora 19.00

Berti Barbera