Evenimentele săptămânii Înapoi

Remember David Ohanesian - Arpeggio, 30 septembrie 2019

Publicat: vineri, 27 Septembrie 2019 , ora 12.51
  • într-o perioadă cu mulți baritoni, a impresionat printr-o uluitoare forță dramatică
  • 40 de ani de activitate lirică neîntreruptă pe unele dintre cele mai importante scene lirice.
  • cel mai apreciat Oedip al secolului XX.

Personalitatea artistică a lui David Ohanesian se identifică cu rolul Oedip. Amintim aici de memorabila sa creație vocal-scenică din anul 1958, în premieră absolută în România, a lui Oedip pe scena Operei Naționale din București în prima ediție a Festivalului Internațional "George Enescu". Un alt moment de referință rămâne și înregistrarea din 1964, când David Ohanesian a interpretat creația enesciană sub bagheta dirijorului Mihai Brediceanu.

Juca impresionant, fără să lase nimic neexprimat. Deopotrivă publicul și cronicarii i-au admirat vocea, dramatismul, cultura de stil în cânt și în construirea personajelor.

"… un artist serios, preocupat, pasionat, maniac cu detaliile, meticulos, riguros, muncitor și studios." - astfel l-au văzut partenerii de scenă, între care s-au numărat mari stele ale liricii, precum: Montserrat Caballe, Luciano Pavarotti, Nicolai Ghiaurov, Placido Domingo, Leontyne Price, Birgit Nilsson și Virginia Zeani.

"… Nu am fost o perfecțiune, dar am fost o "flacără" care a ars torid, încercând să dovedesc cât de mult îmi iubesc meseria și cât de mult prețuiesc nobila ei misiune…" - astfel se autocaracteriza David Ohanesian, cântărețul care a dat strălucire celor 40 de roluri interpretate în peste 2000 de spectacole.

Se împlinesc astăzi, 30 septembrie 2019, 12 ani de la dispariția marelui bariton român, motiv pentru care rubrica "Opera și vedetele ei" îi este dedicată. (Arpeggio, 30 septembrie, ora.11.00)

Jeanine Costache