ACUM:
17.00
Perpetuum mobile
Actualitate, muzică bună, educație și ... un tonus optimist la final de zi.
Urmează: 18.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 18.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Se întâmplă la Radio România Înapoi

Regizorul Cristi Puiu, trupa Byron și scriitorul Radu Cosașu, printre laureații Galei Premiilor Radio România Cultural 2017

Publicat: marți, 21 Martie 2017 , ora 10.15
Luni, 20 martie, în eleganta sală a Teatrului Odeon, Radio România Cultural a premiat excelența în cultură, în cadrul celei de-a XVII-a ediții a Galei Premiilor Radio România Cultural.

Prezentat de Daniela Ivanov și Dragoș Muscalu, gazde ale emisiunilor matinale ale postului, show-ul a avut multe momente emoționante, dar și inedite, precum cel de laudatio al lui Victor Rebengiuc pentru colegul și prietenul său, Ion Caramitru, laureat al Premiului de Excelență.

Spectacolul a fost urmărit de ascultătorii Radio România Cultural în direct on air, dar și online pe www.radioromaniacultural.ro, iar momentele artistice au fost asigurate de Adrian Nour Project.

Premiile pe secțiuni

Premiul pentru Poezie a ajuns la Svetlana Cârstean pentru volumul Trado, scris împreună cu poeta suedeză Athena Farrokhzad și apărut la editura Nemira.

Premiul pentru Proză i-a fost înmânat lui Radu Cosașu, de ministrul Culturii și Identității Naționale, Ionuț Vulpescu, pentru volumul Viața ficțiunii după o revoluție, apărut la Editura Polirom.

Premiul pentru Teatru i-a revenit regizorului Bobi Pricop și echipei sale, pentru spectacolul O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții după Mark Haddon, producție a Teatrului Național I. L. Caragiale din București.

Premiul pentru Film i-a fost înmânat regizorului Cristi Puiu, pentru filmul Sieranevada.

Premiul pentru Arte plastice i-a fost decernat lui Alexandru Antik, pentru expoziția Viziuni în întuneric, de la Muzeul de Artă Cluj-Napoca, alături de publicarea cărții de artist Alexandru Antik, Inventar (Editura Vellant, București).

Premiul pentru Științe a ajuns la Aurora Simionescu, doctor în astrofizică, profesor asociat la Agenția Spațială Japoneză, JAXA, pentru că este prima persoană non-japoneză numită într-o poziție în cadrul acestei instituții.

Premiul pentru Muzică a fost oferit trupei Byron, care a împlinit 10 de ani de la fondare. Este trupa care, la capitolul muzică românească, susține cel mai bine capitalul de muzică difuzabil la Radio România Cultural. În anul 2016 a lansat albumul aniversar Eternal return.

Premiul pentru Educație a fost obținut de Bursa de Valori București pentru lansarea online a unei platforme extinse de educație financiară: www.fluentinfinante.ro.

Premiul pentru Proiecte culturale și festivaluri a ajuns la organizatorii Gărâna Jazz Festival, probabil cel mai apreciat și așteptat eveniment cu muzică jazz din țară și unul dintre cele mai importante festivaluri de jazz open-air din Europa Centrală și de Est. În 2016 a sărbătorit 20 de ediții.

Au fost acordate și trei premii speciale:

Premiul de Excelență i-a fost decernat actorului Ion Caramitru.

Premiul Lux Mundi i-a revenit producătoarei Ada Solomon.

Premiul In memoriam Iosif Sava i-a fost acordat acordat pianistei Alexandra Dariescu.

A XVII-a ediție a Galei Premiilor Radio România Cultural este un eveniment produs de Radio România Cultural, în parteneriat cu Teatrul Odeon.

Înregistrarea evenimentului va fi difuzată de TVR 3, coproducătorul galei, duminică 26 martie, de la ora 17:00.

Sponsorul principal al Galei Radio România Cultural este Raiffeisen Bank. Sponsori: Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, Domeniul Coroanei Segarcea, Editura Vellant, Florăria cu povești, Hotel Cișmigiu, Hotel Marshal Garden, Tipro.