Agenda de concert Înapoi

Regal simfonic la Ateneul Român: Mozart & Beethoven - Ultimele Simfonii. Camerata Regală în ultimul concert din stagiune

Publicat: miercuri, 31 Mai 2017 , ora 13.27

Camerata Regală, ansamblu aflat sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principele Radu al României, susține sâmbătă, 17 iunie, de la ora 19.00, la Ateneul Român (str. Benjamin Franklin, nr. 1-3) ultimul concert din cadrul acestei Stagiuni Regale.

Conceput ca un regal de muzică clasică sub numele de Mozart & Beethoven. Ultimele Simfonii, concertul de pe scena Ateneului se va desfășura sub bagheta talentatului dirijor Vlad Vizireanu. Alături de Camerata Regală, se vor afla pe aceeași scenă soliștii Irina Iordachescu (soprană), Antonela Bârnat (mezzo-soprană), Mihai Urzicana (tenor), Valentin Vasiliu (bas-bariton), precum și Corul Filarmonicii George Enescu, dirijat de maestrul Iosif Ion Prunner.

Cu un program de excepție, Camerata Regală și invitații săi vor încânta publicul cu interpretări pline de emoție și culoare ale lucrărilor Simfonia nr. 41 Kv 551 de W.A. Mozart și Simfonia nr. 9 de L. van Beethoven. Gazda acestei incursiuni în lumea celebrelor simfonii va fi Marius Constantinescu.

Acest ultim concert din Stagiunea Regală 2016-2017 are ca partener principal VOLVOprin EIT Forum Auto - Importator VOLVO în România.

Biletele sunt disponibile în rețeaua bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro și în magazinele Germanos. Mai multe detalii puteți găsi aici - https://www.bilete.ro/stagiunea-regala.

Evenimentul este ultimul concert din cadrul Stagiunii Regale 2016-2017 pe care ansamblul îl organizează anual la Ateneul Român, proiect cultural în care Camerata Regală a avut alături muzicieni de renume ca violonista Mihaela Martin, dirijorii Cristian Măcelaru, Frans Helmerson, Pierre Vallet și Sabin Păuța, pianiștii Elizabeth Sombart, Valentin și Roxana Gheorghiu și Andrei Licareț. De asemenea, în cadrul aceleiași stagiuni, a avut loc în luna decembrie un concert de poveste având alături pe scena Ateneului Român șase muzicieni talentați cu vârste cuprinse între 13 și 18 ani, câștigători ai concursului național desfășurat de Bancpost și Camerata Regală - Șansa ta: Cristiana Achim (pian), Ștefan Aprodu (vioară), Mălina Ciobanu (vioară), Ioana Maria Tudor (vioară), Isabela Voropciuc (pian) și Cornelius Zirbo (violoncel).

Stagiunea Regală 2016-2017 a fost realizată în parteneriat cu BANCPOST și face parte dintr-o serie de proiecte și programe pe care Bancpost le-a sprijinit în mod activ de-a lungul timpului.

Informații despre muzicieni:

Descris ca un dirijor cu "gesturi ample, claritate, precizie și pasiune autentică", VLAD VIZIREANU și-a făcut debutul cu London Symphony Orchestra la Barbican Hall, ca unul dintre cei trei finaliști ai Concursului "Donatella Flick" (2016). Vlad Vizireanu a fost selectat dintr-un număr de peste 400 de tineri dirijori din întreaga lume să participe la Concursul Internațional "Gustav Mahler", alături de Bamberg Symphony, obținând și premiul al II-lea la Concursul Internațional Cadaqués, în urma căruia a dirijat un concert televizat, alături de Cadaqués Symphony în L'Auditori Hall din Barcelona. A studiat cu David Zinman la Tonhalle Orchestra Masterclass (2016), cu Kurt Masur la Manhattan School of Music (2015) și a fost selectat pentru doi ani la rând să studieze cu Bernard Haitink, ca unul dintre cei șapte participanți activi la Lucerne Easter Festivals (2013-2014). De asemenea, a fost unul dintre studenții lui Lorin Maazel la Castleton Festival.

În toamna anului 2013 și-a făcut debutul la Festivalul Internațional George Enescu, într-un concert Side-by-Side unde a dirijat o orchestră formată din membrii Pittsburg Symphony și Camerata Regală, iar la ediția din 2015 a dirijat Camerata Regală, având-o ca solista pe violonista Rebekka Hartmann. A fost invitat la ediția din 2019 a Festivalului Internațional George Enescu, unde va dirija Orchestre National de Lille, iar între timp și-a făcut debutul cu Filarmonica Moldova din Iași, Filarmonica Transilvania din Cluj sau New Valley Symphony. Vlad Vizireanu este în prezent director muzical al Orchestrei Simfonice din North Shore, Long Island și dirijor asistent al Thousand Oaks Philharmonic. Anterior a fost dirijor pentru proiectul de tineret New Harmony West Symphony și director artistic al Enescu & The Americans, o organizație care promovează schimburile cultural între România și Statele Unite ale Americii, prin muzica marelui compozitor român, George Enescu.

ANTONELA BÂRNAT a colaborat din noiembrie 2005 cu Opera Națională din București până în iulie 2013 când a devenit liber profesionist. Mezzosoprana a reușit să-și păstreze apetența atât pentru muzica vocal-simfonică, cât și pentru cea contemporană evoluând, în același timp, pe scara dificultății rolurilor de operă. Dintre cele mai importante roluri menționăm Donna Elvira (Don Giovanni, W.A. Mozart), Venus (versiunea pariziană a operei Tannhäuser de R. Wagner); Frugola (Il Tabarro, G. Puccini) și Mitrena (Motezuma, A. Vivaldi), Nicklaus și Muse (Hoffmann's Erzählungen, J. Offenbach), Amastre (Xerxe, Händel). În anii 2012, 2014 și 2014 a fost invitată a Festivalului de Opera Gut Immling (Germania); a debutat în rolul Merope (opera Oedipe) în cadrul Festivalului Internațional George Enescu (2011), iar în ediția anului 2013 a aceluiași eveniment a debutat în rolul Siegrune din opera Walküre, de R. Wagner.

A înregistrat și susținut recitaluri de muzică românească contemporană (Una volta alla corte del Principe de Felicia Donceanu, 2013), făcând parte din Arhiva de Aur a Discotecii Radio. A câștigat diverse premii în cadrul unor concursuri internaționale de canto (România, Suedia, Grecia). A colaborat cu dirijorii Horia Andreescu, Ludovic Bacs, Marek Janowski, Cristian Mandeal, Mark Mast, Adrian Morar, Clark Rundell, Julien Salemkour, Alexandru Samoilă, Tiberiu Soare, Jin Wang, precum și cu regizorii Ștefan Janski, Waltraud Lehner, Alexandre Hausvater, Ion Caramitru, Hero Lupescu, Anda Tăbăcaru. De curând a debutat în rolul titular din opera Carmen pe scena operei din Iași.

Soprana IRINA IORDĂCHESCU, fiica baritonului Dan Iordăchescu, este absolventă a UNMB, la clasa de canto a doamnei Maria Slatinaru-Nistor. Palmaresul său cuprinde premii importante la concursuri naționale și internaționale, inclusiv Premiul Iosif Sava (Radiodifuziunea Română). Prim-solistă a Operei Naționale București, Irina Iordăchescu a colaborat (în ordine cronologică) cu dirijori români de mare valoare națională și internațională precum Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Cristian Măcelaru, Gheorghe Costin, Christian Badea, Tiberiu Soare, Camil Marinescu, Florentin Mihăescu, Iurie Florea, Constantin Petrovici și alții. A interpretat rolurile principale din Il ritorno di Don Calandrino, Lucia di Lammermoor, Don Pasquale, L'elisir d'amore, Cosi fan tutte, Die Zauberflote, Le Nozze di Figaro, La Boheme, Turandot, Madam Butterfly, Rigoletto, La Traviata, Teneke etc.

În străinătate a cântat în producții de operă și concerte cu orchestră pe scene ca Teatro alla Scala-Milano, Teatro Dante Alighieri-Ravenna, Teatro Municipale di Piacenza, Teatro Massimo V. Bellini, Glyndebourne Opera Festival, St. Margarethen Opernfestspiele, Carnegie Hall New York, Teatro P. Galdos Las Palmas, P.I. Ceaikovski Hall Moscova & Sankt Petersburg Philharmonic, Mulhouse Philharmonic Hall, Theater Capitole Gent & SB-Vlaamse Opera Antwerpen, Almaty Abay State Operă House Kazakhstan, Kioi Concert Hall Tokyo. A cântat sub conducerea muzicală a unor renumiți dirijori precum Riccardo Muti, Sir Neville Marriner, Roberto Abbado, Paul Nadler, Mikhail Tatarnikov, Kirill Karabits, Jin Wang, Bojan Sudjic, Claire Gibault, Julian Kovatchef, Cyril Diederich, Borislav Ivanov, cu renumiți artiști ca Marcello Giordani, Vittorio Grigolo, Eduard Tumagian, Giuseppe Giacomini.

A colaborat cu regizori ca Ermanno Olmi, Cristina Muti, Ruggero Cappuccio, Renzo Giacchieri, Lee Blakeley. Irina Iordăchescu a interpretat în premieră mondială lucrarea contemporană Cjante, compusă de Fabio Vacchi, dirijată de Claire Gibault în cadrul Mittelfest - Udine, cât și lucrarea Lamento for the Holocaust a compozitorului George Foca-Rodi, alături de Filarmonica George Enescu, dirijată de Paul Nadler. Cele mai recente apariții numără concertele pe scena Kioi Concert Hall din Tokyo; precum și solistă în Messa da Requiem, de G.Verdi, la Coventry Cathedral-UK. De asemenea, a debutat în Madama Butterfly la Operă Națională București și a fost solistă în Gala I love Verdi, alături de Symphactory Orchestră, dirijată de Tiberiu Soare.

VALENTIN VASILIU este solist al Operei Naționale București din anul 2011. A absolvit Universitatea Națională de Muzică București și a studiat timp de patru semestre tehnică vocală la The Catholic University of America din Washington. A debutat cu rolul Schaunard din "La Bohème" de Giacomo Puccini la Opera Națională Română Cluj-Napoca, în anul 1990, și a colaborat, de-a lungul carierei, cu Filarmonici din Europa, SUA și Extremul Orient, precum și cu Wiennerkammeroper, New York National Opera, West Palm Beach Opera, Opera Las Vegas, Carnegie Hall, Washington Opera. De asemenea, a fost maestru de cor și a condus o orchestră de instrumente cu coarde în școli din Las Vegas. Valentin Vasiliu apare frecvent în concerte, cele mai recente roluri fiind cele ale lui Creon și Messenger în Oedipus Rex (Stravinsky), cu Filarmonica George Enescu, precum și rolul primului ucenic din Wozzeck, în cadrul Festivalului Internațional George Enescu (2015). La Opera Națională din București cele mai noi apariții ale lui Valentin Vasiliu sunt cele din Tosca, în rolul lui Scarpia, Jago în Otello, Telramund în Lohengrin, Sharpless în Madama Butterfly și Schaunard în La Boheme. În 2017, repertoriul lui Valentin Vasiliu include rolul lui Telramund în Lohengrin cu Opera Națională din Grecia, Pizarro în Fidelio, Sharpless în Madama Butterfly cu Opera Națională din București și Carmina Burana în iunie 2017, cu Filarmonica George Enescu.

Absolvent al Seminarului Teologic Ortodox Constanța și al Facultății de Teologie, Secțiile Artă Sacră și Pastorală, MIHAI URZICANA este în prezent masterand al Universității Naționale de Muzică București, secția canto clasic, clasă Prof. Univ. Dr. Bianca Manoleanu. Tenorul este solist al Coralei Armonia din Constanța, ansamblu alături de care a susținut numeroase concerte în țara și străinătate și a câștigat Medalii de Aur la competiții mondiale corale din S.U.A, Letonia, Austria, Germania, Rusia. Câștigător al Premiului I la Concursul Național de Interpretare Muzicală Mihail Jora, în 2017, Mihai Urzicana a participat la cursuri de perfecționare vocală cu baritonii Marcin Habela (Elveția), Lucas Meachem (S.U.A.), George Emil Crasnaru. A colaborat în calitate de solist cu Filarmonica Oltenia Craiova, sub baghetă maestrului Gian Luigi Giampieri și a fost invitat să concerteze alături de Camerata Regală, sub conducerea muzicală a dirijorului Constantin Adrian Grigore în Concertul Extraordinar de Paști din Piața Constituției.

CAMERATA REGALĂ a fost fondată în 2009 și se află sub patronajul Alteței Sale Regale, Principele Radu al României. Ansamblul a colaborat cu personalități marcante din peisajul muzical: dirijorii Jin Wang, Enrique Garcia Asensio, Cristian Mandeal, Wolfgang Doerner, Horia Andreescu, violoniștii Rony Rogoff, Alexandru Tomescu, Cristina Anghelescu, Ioana Goicea, Rebekka Hartman, sopranele Nelly Miricioiu, Irina Iordăchescu, contratenorul Florin Cezar Ouatu, pianistul Roberto Plano, flautiștii Ion Bogdan Ștefănescu, Matei Ioachimescu. Datorită nivelului artistic ridicat au avut șansa de a evolua în cadrul unor evenimente prestigioase: Festivalul Internațional George Enescu și Festivalul Internațional "Sergiu Celibidache". În anul 2014, la 5 ani de la înființarea ansamblului, Camerata Regală a fost decorată cu medalia "Regele Mihai al României" pentru înaltul profesionalism cu care își desfășoară activitatea concertistică.