Se întâmplă la Radio România Înapoi

Regal Nobel la Radio România Cultural! Planeta radio - două ediții speciale Premiile Nobel 2013

Publicat: joi, 6 Februarie 2014 , ora 8.38

851 de laureați și 25 de organizații - în total, 561 de premii, acordate de tot atâtea ori, din 1901 și până în 2013.

Dintre acestea - în 2013 - 11 în științe: chimie, fizică și științe economice în memoria lui Alfred Nobel - unul în literatură - scriitoarei canadience Alice Munro - și unu pentru pace - Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice, OPCW .

Geografic vorbind - Statele Unite, Belgia, Marea Britanie, Canada și, dacă luăm în discuție sediul laureatei premiului Nobel pentru pace - Olanda.

Așa arată, statistic,"tabloul Nobel" al anului 2013.

Un an în care știința a fost "îmbrăcată" din nou în haine de gală, în ceea ce, în mod tradițional se cheamă, la Stockholm, la începutul fiecărui decembrie, Săptămâna Nobel, numită și Săptămâna magică și care culminează, în 10 decembrie, cu ceremonia decernării premiilor pentru științe și a celui pentru literatură.

Un an în care În sfârșit! a fost Evrica! premiului Nobel pentru fizică, acordat celei mai evidente, poate, descoperiri - cea a bozonului Higgs - și, poate, celor mai răbdători fizicieni, Peter Higgs și Francois Englert, "confirmați" , după mai bine de 40 de ani de la descoperirea teoretică, în două experimente diferite (căutând, însă, același lucru) derulate în vara lui 2012 la Centrul European pentru Cercetări Nucleare, CERN de la Geneva.

Un an în care capitala norvegiană Oslo a găzduit, din nou, în 10 decembrie, ceremonia decernării premiului Nobel pentru pace - al 94-lea - acordat pentru "eforturile neobosite" ale unei organizații - cea pentru Interzicerea Armelor Chimice - în lupta pentru realizarea idealului unei lumi fără arme chimice.

Un an în care doar protagoniștii au fost alții. Altfel, un an în care atenția lumii întregi s-a concentrat, preț de câteva zile, din noupe Suedia și Norvegia, pe Stockholm și Oslo, capitalele și țările care găzduiesc, în fiecare 10 decembrie, ceremoniile de decernare ale premiilor Nobel, instituite prin testament, în 1895, de Alfred Nobel.

Dincolo de toate, 2013 a fost, însă, încă un an în care excelența, performanța, pasiunea și dedicația au primit aplauze la scenă deschisă - "martor la eveniment" din 1998, Radio România Cultural vă invită să retrăiți emoțiile laureaților, să le descoperiți pasiunile și să le înțelegeți crezul. În înregistrări ale conferințelor de presă și ale discursurilor de recepție ale laureaților dar și în două interviuri cu laureați ai premiilor Nobel pentru chimie - Arieh Warshel - și fizică, Francois Englert.

În două ediții speciale ale emisiunii Planeta radio. Luni, 10 și 17 februarie 2013, pe frecventele din toata tara ale Radio România Cultural si pe www.radioromaniacultural.ro, între 17.05 și 17.50.

Realizator: Corina Negrea