Agenda de concert Înapoi

Record istoric de concurenți înscriși la secțiunile instrumentale ale Concursului Internațional George Enescu din acest an

Publicat: miercuri, 22 Mai 2024 , ora 9.27
Recent s-au încheiat înscrierile pentru secțiunile violoncel, vioară și pian ale celei de-a XIX-a ediții a Concursului Internațional George Enescu ce se va desfășura la București în perioada 31 august - 27 septembrie 2024. 555 de tineri muzicieni din 57 de țări au aplicat la Concursul Enescu, stabilind un record istoric în ceea ce privește participarea la acest prestigios concurs internațional, un proiect cultural finanțat de Guvernul României prin Ministerul Culturii ce se află sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.

Printre cei 555 candidați se numără și trei participanți de 13 ani la secțiunile vioară și violoncel (unul din SUA și doi din Coreea de Sud), iar cel mai tânăr concurent pentru secțiunea pian are 15 ani și este din România.

Important de precizat este faptul că pentru secțiunea de compoziție și masterclass-ul de interpretare dirijorală, instrumentală și aprofundare în studiul muzicii, susținut de maestrul Cristian Măcelaru, înscrierile continuă până la 30 iunie 2024, prin urmare organizatorii Concursului Enescu mizează pe un nou record de participare.


Suntem extrem de încântați să anunțăm un număr record de 555 de concurenți înscriși la ediția a 19-a a Concursului Internațional George Enescu. Această participare extraordinară, cu candidați din 57 de țări, subliniază prestigiul internațional în continuă creștere al Concursului Enescu. Este o dovadă a angajamentului nostru de a promova excelența muzicală și de a oferi o platformă de lansare pentru tinerii artiști talentați din întreaga lume. Ne bucurăm să vedem că eforturile noastre de a extinde aria de impact a concursului dau roade și așteptăm cu nerăbdare să fim martorii performanțelor extraordinare ale acestor muzicieni de excepție.

Dirijorul Cristian Măcelaru, directorul artistic al Festivalului și Concursului Internațional George Enescu


Concursul Internațional George Enescu demonstrează, din nou, că este un far al excelenței artistice și un loc de întâlnire pentru cei mai talentați muzicieni ai noii generații din toată lumea. Este remarcabil să vedem că 555 de tineri muzicieni din 57 de țări și-au exprimat dorința de a participa la acest prestigios concurs, arătând, astfel, dimensiunea valorii și influenței culturale pe care o are acest eveniment la nivel global. Acest concurs este o sărbătoare a muzicii și a culturii, un prilej de a celebra talentul și dedicarea tinerilor artiști din întreaga lume. Așteptăm cu nerăbdare să îi întâmpinăm la București în perioada 31 august - 27 septembrie 2024. Felicitări maestrului Cristian Măcelaru, director artistic, și doamnei Cristina Uruc, manager ARTEXIM, organizator al Festivalului și Concursului Internațional George Enescu, pentru contribuția lor semnificativă la promovarea culturii românești!

Raluca Turcan, Ministrul Culturii


În ultimele 72 de ore, echipa ARTEXIM a analizat, sortat și confirmat un număr impresionant de înscrieri la cele trei secțiuni instrumentale ale Concursului Enescu. Am primit 213 înscrieri la secțiunea violoncel, 195 înscrieri la secțiunea vioară și 147 de înscrieri la secțiunea pian. Suntem în strâns contact cu tinerii muzicieni pentru a finaliza procesul de înscriere iar membrii desemnați ai juriilor sunt deja pregătiți pentru etapa de preselecție a candidaților în urma căreia, 50 de participanți din fiecare secțiune vor fi declarați eligibili pentru a se prezenta, începând cu data de 31 august, la București. Aceștia vor susține repertoriul de concurs la Universitatea Națională de Muzică din București și la Ateneul Român. Suntem entuziasmați de interesul în continuă creștere pentru Concursul Enescu și așteptăm cu nerăbdare înscrierile pentru secțiunea de compoziție și pentru noul masterclass de interpretare dirijorală, instrumentală și aprofundare în studiul muzicii, susținut de maestrul Cristian Măcelaru. Termenul limită pentru aceste înscrieri este 30 iunie.

Cristina Uruc, Manager ARTEXIM, organizator al Festivalului și Concursului Internațional George Enescu


Brand cultural de țară și proiect cultural strategic la nivel național, Concursul Internațional George Enescu este finanțat de Guvernul României prin Ministerul Culturii și organizat de ARTEXIM.

Până la data de 10 iunie 2024, o comisie compusă din câte trei membri ai juriului celor trei secțiuni instrumentale, va evalua online materialele trimise de cei 555 de concurenți, iar în 14 iunie 2024 vor fi comunicate rezultatele preselecției. Cei 150 de tineri muzicieni considerați eligibili - primii 50 calificați în fiecare dintre cele trei secțiuni - sunt așteptați la București pentru a susține etapele preliminare de Concurs.

Primele două etape ale concursurilor pentru secțiunile vioară, violoncel și pian se vor desfășura la Universitatea Națională de Muzică București, iar semifinalele și finalele vor avea loc la Ateneul Român, după cum urmează:

În perioada 1-10 septembrie 2024 se va desfășura concursul pentru secțiunea violoncel, semifinala fiind programată în data de 8 septembrie iar finala în 10 septembrie 2024. Pentru ultima etapă, cei trei finaliști vor fi acompaniați de Orchestra Națională Radio, la pupitrul căreia va urca dirijorul Jonathan Bloxham.

Între 7-16 septembrie 2024 va avea loc concursul pentru secțiunea vioară. În 14 septembrie va avea loc semifinala, iar în 16 septembrie, dirijorul Alan Buribayev va urca la pupitrul Filarmonicii "George Enescu" și îi va acompania pe cei trei violoniști calificați în finala Concursului Enescu.

În perioada 13-22 septembrie vor putea fi urmăriți concurenții înscriși la secțiunea pian. Vineri, 20 septembrie, va avea loc semifinala competiției, iar Maestrul Christian Reif alături de Orchestra Filarmonicii "George Enescu" vor acompania cei trei finaliști pe 22 septembrie.

Accesul la primele două etape ale concursurilor cât și accesul la semifinale este gratuit, fără a fi necesară o înregistrare prealabilă.

Pentru concertul de deschidere al Concursului Enescu, finalele cu orchestra și concertul de gală din 27 septembrie, biletele s-au pus deja în vânzare pe platforma eventim.ro iar prețurile biletelor variază între 60 și 200 lei, fiind disponibile mai multe tipuri de bilete și abonamente: https://www.cts.eventim.ro/eventseries/concurs-international-george-enescu-2024-3627790.

Studenții, elevii și profesorii școlilor și universităților de muzică din toată țara beneficiază de acces gratuit în baza legitimației școlare și de serviciu, în limita locurilor disponibile.

De asemenea, persoanele cu handicap alături de însoțitorii lor beneficiază de acces gratuit în limita locurilor disponibile, conform legii.